Door: Joulz

23-02-2017

Een slimme energiemeter levert u heel wat op

Het woord suggereert misschien anders, maar met een energiemeter wordt doorgaans een elektriciteitsmeter, ook wel e-meter, bedoeld. Een meter die uw elektriciteitsverbruik registreert. Thuis geeft u ‘de meterstand’ waarschijnlijk een keer per jaar zelf door, maar bij een grootverbruikersaansluiting is dat niet toegestaan. 

Slimme meter verplicht voor grootverbruikers

Heeft uw organisatie een energiecontract voor minimaal 100 kW? Dan bent u voor uw netbeheerder een grootzakelijke energieklant. De capaciteit van tenminste één aansluiting moet dan groter zijn dan 3 x 30 ampère. Als grootverbruiker bent u wettelijk verplicht een telemetriemeter te gebruiken. Dat is een slimme meter, voorzien van een simkaart, die de netbeheerder op afstand kan uitlezen. Daarmee zijn alle verbruiksgegevens digitaal en realtime voorhanden. Met een slimme energiemeter weet uw netbeheerder dus wat u daadwerkelijk verbruikt.

Vertrekpunt voor structurele besparingen

Inzicht in uw energieverbruik levert u flinke voordelen op. Zo ontvangt u een uiterst nauwkeurige factuur, gebaseerd op uw werkelijke verbruik. Ook is uw verbruik hét vertrekpunt voor een structurele energie- en kostenbesparing. Denkt u aan alle overzichten, analyses en vergelijkingen, die u kunt inzetten als belangrijke managementinformatie. Onthoud wel dat geen enkele meter 100 procent correct registreert. Is het elektriciteitsverbruik groter, dan heeft een afwijking meer financiële impact. Dus hoe zwaarder de aansluiting, hoe nauwkeuriger de meting moet zijn. Daarom worden kWh-meters ingedeeld in nauwkeurigheidsklassen 1 tot en met 4.

Financiƫle zekerheid met dubbele energiemeter

Heeft u echt een zware aansluiting? Dan kan een incorrecte meting financieel zeer nadelig voor u uitpakken. Gelukkig heeft Joulz daar een oplossing voor: dubbele meters plaatsen. Mocht uw hoofdmeter niet goed werken, dan kan de netbeheerder de controlemeter uitgelezen. Zo zorgt u voor extra financiële zekerheid. Wilt u meer weten over energiemeters voor grootverbruikers en uw bespaarmogelijkheden? Onze adviseurs geven u graag advies op maat voor uw organisatie!