Door: Joulz

02-03-2018

Gasmeter verkleinen dat bespaart kosten

Duurzaamheid en energiebesparing staan hoog op de agenda in het bedrijfsleven. We zijn begaan met het milieu en we beseffen dat we zo flink kunnen bezuinigen. Maar wist u dat u ook kosten kunt besparen door uw gasmeter te verkleinen? Joulz legt uit hoe dat zit.

Uw oude gasmeter heeft overcapaciteit

Bedrijven gaan steeds bewuster om met energie. Bedrijfsprocessen, maar ook machines en installaties, zijn in de loop der jaren aanmerkelijk zuiniger en efficiënter geworden. Dat geldt ook voor uw gasverbruik. U verbruikt waarschijnlijk minder gas dan in het verleden. Daardoor is de kans groot dat u een oude gasmeter heeft hangen met een te hoge capaciteit voor uw huidige gasvraag. Zonde, want dan berekent uw netbeheerder te veel kosten door. U kunt overwegen om uw gasmeter te vervangen door een kleiner exemplaar. Stel dat u een G160 vervangt door een G100 in een middelgroot kantoorpand. Dat levert u al gauw een besparing op van € 2.000 per jaar. Uw gasmeter verkleinen? Dat loont dus de moeite!

Niet zonder advies uw gasmeter verkleinen

Stel, u wilt uw gasmeter verkleinen. Dat is slim, maar laat u wel uitgebreid adviseren. De technische capaciteit van gasmeters is vaak hoger dan de benodigde capaciteit. Dat is niet zonder reden. Ze zijn, voor alle zekerheid, overgedimensioneerd. Ga dus goed na hoeveel de eventuele marge is. En bedenk ook of er voor uw bedrijfsprocessen pieken zijn in uw gasvraag. Want een kleinere meter moet die pieken natuurlijk wel aan kunnen.

Rekenvoorbeeld voor de juiste gasmeter

We leggen u graag een rekenvoorbeeld voor. Stel dat in uw appartementencomplex drie ketels voor blokverwarming staan opgesteld. In de praktijk staan er vrijwel altijd maar twee te draaien. Is een kleinere gasmeter dan mogelijk? Niet als u op een koude winterochtend die derde ketel nodig heeft om de boel op te warmen. Met andere woorden: u dient uit te gaan van het maximaal opgesteld vermogen. Online rekentools gaan meestal uit van kubieke meters gas per uur. Hoeveel is dat als uw opgesteld vermogen 900 kilowatt bedraagt? Hoe vaak en hoe lang wordt dat vermogen ten volle aangesproken? Kunt u dan wel of niet uw gasmeter verkleinen? De kans bestaat dat u substantieel kunt besparen op uw energiekosten. Maar speel wel op safe. De adviseurs van Joulz rekenen graag met u mee.

Meer over gasmeters Neem contact op