Door: Joulz

23-02-2017

Welke energiemeter moet ik hebben?

De prijs van energie loopt gestaag op. Er zijn tal van meters die helpen om inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Maar welke energiemeter moet ik hebben, zult u zich afvragen. Joulz helpt u de juiste meter te kiezen voor grootzakelijk verbruik.

Ben ik eigenlijk wel grootverbruiker?

Voor uw netbeheerder bent u een grootzakelijke klant als u een energiecontract heeft van minimaal 100 kW. De capaciteit van een van uw aansluitingen is dan groter dan 3 x 80 ampère. De meeste grotere bedrijven zijn grootverbruikers. Als consument of klein bedrijf kunt u ervanuit gaan dat u kleinverbruiker bent. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Kijk daarom goed na in welke categorie u bent ingedeeld volgens de Elektriciteits- en Gaswet. U vindt het vermogen terug op uw jaarrekening en op uw meetinstallatie. Twijfelt u? Dan kunt u de hulp inroepen van de adviseurs van Joulz.

Slimme en moderne electriciteitsmeter

Weet u zeker dat u grootverbruiker bent? In dat geval bent u verplicht uw energieverbruik te meten met een slimme meter. Wel zo handig, want zo’n digitale meter houdt bij hoeveel stroom u verbruikt en stuurt de gegevens automatisch naar de energieleverancier. Als erkend meetbedrijf levert Joulz alleen moderne, kwalitatief hoogwaardige elektriciteitsmeters. Wij zijn bevoegd uw meetdata te verzamelen en te valideren. Ook zorgen wij dat uw meetinstallatie voldoet aan de wettelijke eisen voor beheer en onderhoud. Handig, makkelijk en betrouwbaar. Een slimme meter van Joulz dus, denkt u nu, maar welke energiemeter moet ik hebben dan? Dat is een terechte vraag, want zelfs het beste systeem meet niet 100 procent nauwkeurig.

Nauwkeurigheidsklasse van uw energiemeter

Er is altijd een miniem verschil tussen het geregistreerde en het daadwerkelijk verbruikte aantal kilowatts. Verbruikt u relatief weinig stroom, dan heeft een kleine afwijking in uw meetdata relatief ook maar weinig impact. 0,1% van 100 kilowatt is maar 0,1 kilowatt. Maar stel, u heeft een aansluiting van 30 megawatt. Dan is diezelfde afwijking van 0,1% meteen een verontrustende 3000 kilowatt. Dat is niet acceptabel. Niet voor uw netbeheerder en al helemaal niet voor uw organisatie! Dus hoe zwaarder uw aansluiting, hoe nauwkeuriger uw energiemeter moet zijn. Vandaar dat er verschillende meters zijn, van verschillende nauwkeurigheidsklassen. Welke energiemeter u moet hebben? De adviseurs van Joulz rekenen het u graag voor.