Je bent ondernemer. Grote kans dat je dan grootverbruiker bent van gas en elektriciteit. En dat je ook deels voorziet in je eigen energie. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak. Al die energiestromen moeten gemeten worden. Voor de wet en voor je eigen inzicht. Precies dat doet een meetbedrijf voor je. Maar er is meer. Wat doet een meetbedrijf allemaal?

Een meetbedrijf is je meetverantwoordelijke

Heb je een klein bedrijf? Dan ben je waarschijnlijk kleinverbruiker. In dat geval zorgt je energieleverancier ervoor dat je verbruik gemeten wordt. Jij betaalt alleen het zogeheten ‘meettarief’. Heb je een groter bedrijf met een elektriciteitsaansluiting waarbij de capaciteit minimaal drie keer 80 Ampère is of een gasaansluiting waarbij de capaciteit 40 m3 per uur is? Dan ben je grootverbruiker. Als grootverbruiker ben je zélf verantwoordelijk voor het meten van je energieverbruik. Dat betekent natuurlijk niet dat je zelf mag meten. Wel dat je iemand moet aanwijzen als meetverantwoordelijke: een erkend bedrijf dat het meetwerk voor je verricht. En je raadt het al: een meetbedrijf is zo’n bedrijf met meetverantwoordelijkheid.

Welke meter? Advies, aanleg, beheer en onderhoud

Een meetbedrijf meet je energieverbruik. Zover waren we al. Maar voordat je iets kunt laten meten, heb je de juiste meetapparatuur nodig. Een elektriciteitsmeter voor je stroom. Een gasmeter en eventueel een gascorrectiemeter voor je gas. Tussenmeters voor als je je aansluiting deelt. En een brutoproductiemeter die je eigen opwek aan zonne-energie voor je registreert. Standaardmeters zijn er niet. Elk bedrijf heeft weer baat bij andere meters. Laat je daarom goed adviseren voordat je een meter laat plaatsen. Een goed meetbedrijf ziet advies als zijn kerntaak. Naast aanleg, beheer én onderhoud van de juiste meetapparatuur.

Een meetbedrijf verzamelt en verwerkt meetdata

Oké, en nu? Je meetbedrijf heeft de juiste meters bij je geïnstalleerd. Gaat het uitlezen dan vanzelf? Wat gebeurt er met je meetgegevens? En kun je ook zelf bijhouden hoeveel energie je verbruikt en teruglevert? Het mooie is: je kunt nu rustig achteroverleunen. De meters meten je verbruik en opwek automatisch. Je meetbedrijf leest de meters op afstand voor je uit. Je gegevens worden netjes weergegeven in overzichten en grafieken. En als kers op de taart stuurt het meetbedrijf je gegevens door aan de netbeheerder. Zoals het hoort. Natuurlijk hou jij de touwtjes in handen. De e-DataPortal biedt je alle inzicht die je maar kunt wensen.

Alle taken van een meetbedrijf op een rij

  • Je adviseren over de juiste meetapparatuur voor jouw bedrijf
  • Meters voor gas, elektriciteit en zonne-energie bij je installeren
  • Op afstand uitlezen van je verschillende meters
  • Je energieverbruik bijhouden in overzichten en grafieken
  • Je verbruiksgegevens doorgeven aan de netbeheerder
  • Onderhouden en controleren van je meters

Joulz is meetbedrijf én energiepartner

Kies je Joulz als meetbedrijf? Dat zit je gebeiteld. Wij hebben verstand van meten, onze gecertificeerde monteurs hebben jarenlange ervaring en boven alles: wij denken als energiepartner met je mee. Over energiebesparingen, mogelijke subsidies en kansen voor de toekomst. In welke markt onderneem jij? Zorg, vastgoed, industrie, transport? Heb je een datacenter, een waterbedrijf, een distributiecentrum? Of run je een misschien een overheidsorganisatie? Voor elke markt heeft Joulz een eigen specialist. We weten wat er speelt, kennen alle wegen en kunnen jou dus heel gericht adviseren. Doen we graag!

Meetbedrijf nodig voor je bedrijf?

Neem contact op