De slimme meter. Opeens wist-ie elke meterkast binnen te dringen. Van huishoudens en kleine bedrijven dan. Voor grootverbruikers wordt de term ‘telemetriemeter’ gebruikt. Dat is ook een slimme meter, maar dan voor ondernemers en semi-overheden die veel gas of elektriciteit verbruiken. Oké. Maar wat is een slimme meter dan? En wat zijn de voordelen?

Slimme meter: digitaal en slim voorzien van een sim

Ken je hem nog? De draaischijfmeter? Die heeft ooit thuis bij je in de meterkast gehangen. Tot je netbeheerder je iets nieuws aanbood: de slimme meter. Niet meer analoog met een ouderwetse draaischijf, maar digitaal. En met een simkaart erin, zodat je verbruiksgegevens op afstand kunnen worden uitgelezen. Dat is dan ook precies wat een slimme meter is: een op afstand uitleesbare digitale energiemeter. Voor je bedrijf heb je ook een slimme meter nodig. Voor je hoofdaansluiting is dat zelfs een wettelijke verplichting. Wil je er een aanschaffen? Vraag dan naar een telemetriemeter, de slimme meter voor grootverbruik.

Telemetriemeter is slimme meter voor grootverbruik

Grootverbruik. Hoe zit dat ook alweer? Je bent grootverbruiker van elektriciteit als je een aansluitwaarde hebt van meer dan 80 ampère. Je bent grootverbruiker van gas als je meer dan 40 kuub per uur verbruikt. Dat is geregeld in de Gas- en Elektriciteitswet. Als grootverbruiker ben je verplicht je energieverbruik te meten met een telemetriemeter. Niet dat je dat zelf hoeft te doen, natuurlijk. Dat is het werk van een meetbedrijf, zoals Joulz. In enkele gevallen kun je ook als kleinverbruiker een slimme telemetriemeter krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om telecomproviders, waterschappen en andere organisaties met een maatschappelijke functie en meerdere aansluitingen. Meer weten? Check artikel 1.2 van de Elektriciteitswet. Of vraag het aan Joulz!

Voordelen van de slimme meter voor bedrijven

Goed. Dus die slimme meter bij je hoofdaansluiting is wettelijk verplicht. Kun je er ook nog wat mee? Zeker! Hij is zelfs van onschatbare waarde. Of eigenlijk vooral de data die je slimme meter genereert. Hoeveel elektriciteit verbruik je per dag, per kwartier, of zelfs per vijf minuten? Hoeveel gas verbruik je ten opzichte van vorig jaar? Hoe groot is je blindvermogen dat als extra belasting op je installatie drukt? Al deze data kan je meetbedrijf op afstand uitlezen. Dat betekent voor jou: meer inzicht. Handig als je bezig bent met energie-inkoop. Als je installaties sterk fluctueren. Of als je last hebt van onverklaarbare storingen. Want met meer nauwkeurige data kun je beter sturen. Winst voor jouw onderneming dus.

Tussenmeter en brutoproductiemeter zijn ook slimme meters

Wat is een slimme meter? Op die vraag weet je nu het antwoord. Maar waar laat je hem installeren? Alleen bij de hoofdaansluiting van gas en elektriciteit? Nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt op nog veel meer plekken slimme meters hangen. Denk aan tussenmeters voor verschillende ruimtes of installaties. Of aan de brutoproductiemeter voor je zonnepanelen. Ook deze meters zijn slimme − op afstand uitleesbare − energiemeters. Niet wettelijk verplicht, maar in een aantal gevallen wel onmisbaar. Nieuwsgierig? Bel Joulz!

Slimme meter voor je bedrijf nodig?

Neem contact op