Energiepositief zonnedak

600 zonnepanelen. 3400 m2 dak. En drie dagen de tijd om de boel te monteren. Onmogelijk! Of niet? “Nee hoor,” zegt Rick Voet, mede-eigenaar van Voet Energy Solutions. “Maar er gaat natuurlijk wel wat voorbereiding aan vooraf. Sowieso moet je dak stevig zijn. Het moet een twee meter dikke sneeuwlaag kunnen houden, zo blijkt uit constructieberekeningen. Maar je hebt ook de juiste specialisten nodig. Voor advies, ontwerp én montage. Je moet de trafo-aansluiting op tijd regelen bij de netbeheerder. Daar gaan soms wel acht maanden overheen. Denk ook aan de transformator zelf, het IV-schap en als je slim bent, vraag je ook nog subsidie aan. Dus ja, we zijn wel even zoet geweest met ons zonnedak. Maar toen we klaar waren voor montage, hebben dertien man de klus geklaard. In drie dagen.”

 

“Joulz en Voet vinden hetzelfde belangrijk: blijven innoveren op het gebied van veiligheid en duurzaamheid”

Rick Voet

mede-eigenaar Voet Energy Solutions

Terugleveren aan energienet

Terugleveren aan energienet

Wow. En dan heb je dus een enorm zonnedak. “Zeker, met 120 kWh als hoogste rendement. Dat is voldoende energie voor meerdere woningen. Bij Voet kunnen we nu volledig energieneutraal werken. Maar dat is nog niet alles. We hebben genoeg groene stroom om onze verhuurproducten op te laden. Zoals accupakketten, aggregaten en lichtmasten. En dan nog hebben we stroom over. Die leveren we terug aan het energienet. Daardoor is Voet niet energieneutraal, maar energiepositief. Daar zijn we erg blij mee. Duurzaamheid is belangrijk in ons bedrijfsbeleid. Ook ter compensatie van de dieselaggregaten die we leveren. Gelukkig kiezen steeds meer klanten tegenwoordig de milieuvriendelijke variant op diesel. Deze brandstof is iets duurder, maar bij pure biodiesel is de CO2-reductie 89 procent.”

Duurzaam partnerschap met Joulz

Duurzaam partnerschap met Joulz

En Joulz? “Dat is al jaren onze partner,” vertelt Rick. “Voor het zonnedak heeft Joulz het IV-schap, de transformator en de meting geregeld. Andersom klopt Joulz bij ons aan voor noodstroomaggregaten. We hebben er twee staan van 400 kVA en 600 kVA. Die hebben we in de huisstijlkleuren van Joulz laten spuiten.” Wat Rick echt fijn vindt aan de samenwerking, is de gedeelde groene ambitie “Joulz en Voet vinden hetzelfde belangrijk: blijven innoveren om te kijken of dingen duurzamer kunnen. Toevallig starten we samen net een nieuw project. Joulz stapt over op biodiesel voor de noodstroom. HVO om precies te zijn: Hydrotreated Vegetable Oil. Het mooie van deze biobrandstof? Minder uitstoot en dezelfde prestaties. Zo beperken we bij Voet samen met Joulz onze ecologische voetafdruk!