Op woensdag 23 maart is een interview gepubliceerd in de bijlage van Het Financeele Dagblad met directeur Jan Verheij. Hieronder kun je een deel van het interview teruglezen. Wil je het volledige artikel lezen? Ga dan naar pagina 28/29 in dit magazine.

Overvolle energienetten door de energietransitie

Overvolle energienetten door de energietransitie

In 2004 is de liberalisering in de energiemarkt doorgevoerd”, vertelt Jan Verheij, directeur van Joulz. Voor bedrijven is er sinds 2004 keuzevrijheid op het gebied van een energieleverancier
en een meetverantwoordelijke. De netbeheerders focussen zich sindsdien op het transporteren van energie over het lokale energienet. En dat doen ze goed. Nederland heeft een zeer betrouwbare energieinfrastructuur. De energienetten zijn veilig en er is een hoge leveringszekerheid. De energietransitie brengt grote veranderingen met zich mee, die tot grote uitdagingen leiden voor de infrastructuur.”

Door de energietransitie verandert het traditionele energielandschap snel. De grote differentiatie in pieken in vraag en aanbod zorgt voor een onbalans en overbelasting van het energienet. Dat stelt ondernemers voor een grote uitdaging. Kan ik een aansluiting krijgen? Biedt mijn aansluiting voldoende capaciteit voor mijn energievraag? En kan ik mijn duurzaam opgewekte energie terugleveren aan het net? De eenvoudige vraag naar een aansluiting verandert in een vraag naar een integrale oplossing. Maar hoe werkt dat precies? 

Op pagina 28/29 van de bijlage van Het Financieele Dagblad lees je het volledige artikel waarin Jan meer uitleg geeft over het lokaal opwekken, gebruiken en delen van energie.

Lees volledig artikel