Middenspanning. Gek genoeg bestaat die term officieel niet. Wat middenspanning is, staat beschreven in de Europese norm voor hoogspanning, de NEN-501110. De NEN 3840 is de Nederlandse aanvulling op deze norm en stelt specifieke eisen aan werkzaamheden aan of bij elektrische installaties met hoogspanning. Natuurlijk snap je dat middenspanning ergens tussen laagspanning en hoogspanning in zit. Maar over hoeveel volt spreken we dan? Wat is middenspanning? En wanneer hebben bedrijven dat nodig?
Heb je een klein bedrijf met weinig apparatuur? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een laagspanningsaansluiting. Je aansluiting geeft dan tot 1000 volt wisselspanning. Genoeg voor je lampen, een paar computers en het koffiezetapparaat. Werk je echter met een groot kantoor, zware machines of een professionele keuken? Dan heb je meer stroom nodig. En dus ook een elektriciteitsaansluiting met voldoende spanning. Vanaf 1000 volt spreken we van middenspanning, tot 25.000 volt. Middenspanning is dus een nogal breed begrip.
Wat middenspanning is? Dan weet je nu, in voltages dan. Maar je weet ook dat alle spanning afkomt van het hoogspanningsnet van de netbeheerder. Je ziet de elektriciteitsmasten staan in de weilanden. Op die masten staat hoogspanning: tussen 25.000 en 380.000 volt. Maar wacht even. Stel, jij hebt middenspanning nodig voor je bedrijf. Hoe komt die hoogspanning dan bij jou terecht als middenspanning? Dat is het werk van transformatoren. Dat zijn krachtige installaties die spanning kunnen omzetten. Van hoog naar laag, of andersom. Nederland staat vol met betonnen trafo- en schakelhuisjes. Nu weet je wat ze doen.
We gaan nog een stap verder. Op jouw middenspanningsaansluiting zit namelijk een hogere spanning dan goed is voor al je apparaten en machines. Die kun je daar dus helemaal niet op aansluiten. Wat nu? Je raadt het al: ook jouw bedrijf heeft een transformator nodig. Of misschien wel meerdere. Die transformator brengt jouw middenspanning keurig netjes omlaag naar een spanning die je daadwerkelijk kunt gebruiken. Daar hoef jij helemaal niks voor te doen. Mag niet eens. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact en klaar!
In welke markt onderneem jij? Zorg, transport, vastgoed, industrie? En wat zijn je plannen voor de toekomst? Ga je uitbreiden? Komt er een extra productielijn? Verwelkom je een grote groep nieuwe medewerkers? Grote kans dat je energieaansluiting dan meer capaciteit nodig heeft. Geen laagspanning, maar middenspanning. Joulz helpt je om je aansluiting te verzwaren. Wij zijn expert in infrastructuur voor middenspanning. Je kunt bij ons terecht voor advies, ontwerp, installatie en beheer. Het contact met netbeheerder en energieleverancier verzorgen wij ook voor je. Ontzorgen is ons werk. Zodat jij je kunt richten op ondernemen!