Optimale beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting

In Delft heeft Deltares, specialist in deltawerken, een unieke nabootsing van een tsunami gecreëerd. De testfaciliteit “Deltagoot” creëert de hoogste kunstmatige golven ter wereld.

Zo veel vermogen in één keer inschakelen, dat komt niet vaak voor. Deltares is daarmee een uniek project op het gebied van beveiliging van de middenspanning. Ik ben er trots op dat we het op deze manier hebben kunnen vormgeven.

Dirk Ockeloen

Accountmanager Joulz

Veiligheid van dijken, golfbrekers en duinen

De Deltagoot heeft een lengte van bijna 300 meter en maakt golven van 9 meter hoog. Met de Deltagoot kan Deltares proeven doen naar de veiligheid van dijken, golfbrekers en duinen bij extreme weersomstandigheden. Door de proeven op ware grootte uit te voeren, is er minder kans op verstorende effecten. De nieuwe Deltagoot is een vervanging van een oudere die minder groot en krachtig was – en daarmee minder realistisch.

Onze rol & uitdaging

Wij hebben het oude energienet van de Deltagoot gerenoveerd en gedeeltelijk vervangen door een nieuwe. Daarvoor hebben we ook het ontwerp gemaakt. Het vermogen van de installatie is daarbij verdubbeld: van 800 kW naar 1,9 MW.

Maatwerk

Om de hoge golven na te bootsen, moet in de Deltagoot in 1 keer heel veel vermogen worden ingeschakeld. Hierdoor gaan er grote inschakelstromen lopen. Dit vraagt om een bijzondere aandacht voor de beveiliging van zowel de laag- als de middenspanning. Op basis van simulatiesoftware hebben wij diverse bedrijfstoestanden doorgerekend. De beveiliging is zo ingesteld dat de installatie optimaal is beveiligd tegen zowel kortsluiting als overbelasting. Hierbij worden alleen die delen bij een fout uitgeschakeld die noodzakelijk zijn. Hiermee zijn de continuïteit en veiligheid van de installatie op het complex van Deltares in Delft maximaal gewaarborgd.