Energiemanagement, wat is het?

Met energiemanagement kun jij de gehele energie infrastructuur van jouw bedrijf managen. Je hebt inzicht in je energieverbruik en de energiekosten, je weet wat je betaalt en waarvoor. Daarnaast weet je ook waar de mogelijke ‘lekken’ in jouw bedrijf zitten zodat je daar actie op kunt ondernemen.

Waarom energiemanagement?

Energiemanagement helpt je bij het behalen van je energiedoelstellingen. Door de inventarisatie van je huidige energieverbruik kun je vaststellen waar je energie én kosten kunt besparen. Daarnaast heb je door energiemanagement grip op het thema energie binnen jouw bedrijf. Voorbeeld: jouw bedrijf is op werkdagen geopend tussen 08.00 en 18.00 uur. In de winter gaat de verwarming aan rond 07:30. Door inzicht in je energieverbruik ben je erachter gekomen dat in de weekenden óók de verwarming standaard om 07:30 aangaat. En dat is natuurlijk niet nodig! Meer weten over de mogelijkheden met energiemanagement? Je leest het in onze Whitepaper: goed meten is goud waard. Je kunt hem hier downloaden. 

Informatieplicht voor energiebesparing

In navolging op het klimaatakkoord heeft de Nederlandse overheid nieuwe wetgeving ingevoerd met betrekking tot energie besparen. Als je bedrijf of instelling meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000m3 aardgas (per jaar) verbruikt dan ben je verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Dit noemen we de energiebesparingsplicht.

Sinds 2019 zijn bedrijven verplicht om te rapporteren welke energiebesparende maatregelen er getroffen worden. En hoe kun je energie besparen en maatregelen treffen als je niet weet wat je gebruikt en wanneer?

Energiemonitoring met de e-DataPortal

Met behulp van de e-DataPortal krijg je inzicht in jouw energieverbruik. Je hebt grip op jouw gas-, elektriciteit- en warmteverbruik. Per aansluiting, per locatie. Dus heeft jouw bedrijf meerdere locaties? Dan kun je ook nog benchmarken! Wil je meer weten over de e-DataPortal? Klik dan hier voor de pagina.