Een brutoproductiemeter voor de zonnepanelen op je dak. Heb je die echt nodig? Je hebt toch al een slimme meter die je energieverbruik én je teruglevering registreert? Waarom dan ook nog een brutoproductiemeter? Het antwoord is eenvoudig. Omdat je als duurzaam ondernemer niet alleen inzicht wenst, maar ook een beroep wilt doen op overheidssubsidies.
Al die meters voor je zonnepanelen. Hoe zit het nou precies? Even terug naar de basis. Je hebt zonnepanelen omdat je zonne-energie wilt opwekken. Die energie gebruik je om je apparaten en machines te laten draaien. Produceren je zonnepanelen meer energie dan je nodig hebt? Dan lever je die energie terug aan het net. Zowel je verbruik als de teruglevering meet je met dezelfde slimme meter voor zonnepanelen: de 4-kwadrantenmeter. En de brutoproductiemeter voor zonnepanelen dan? Dat is een extra meter met extra voordelen.
Extra voordelen. Daar heb jij wel oren naar. Logisch, want je hebt fors geïnvesteerd in je zonnepanelen. Gelukkig steunt de overheid duurzaam ondernemers. Zo zijn er miljarden euro’s vrijgemaakt voor de SDE-subsidie, oftewel de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie. Krijg je de SDE-subsidie toegewezen, dan zit je 15 jaar goed. 15 jaar lang ontvang je een vergoeding van maximaal 8,5 eurocent per opgewekte kilowatt. Dat tikt dus lekker aan. Eén van de voorwaarden voor de SDE-subsidie? Een brutoproductiemeter!
Het resultaat onder de streep. Dát meet een brutoproductiemeter zonnepanelen. Het zit zo. Je slimme 4-kwadrantenmeter registreert wat je aan zonne-energie verbruikt en teruglevert. Dus wat er bij je bedrijf binnenkomt en wat er weer uitgaat. Die meetgegevens gaan naar je energieleverancier. Het verschil brengt hij mooi in mindering op je factuur. Superfijn, maar daarmee is nog niet duidelijk hoevéél energie je zonnepanelen hebben geproduceerd. Het exacte aantal kilowatts aan zonne-energie dus. Daarom is de brutoproductiemeter zo handig.
Even iets anders. Heb je weleens gehoord van de Energie Investeringsaftrek? Dankzij die overheidsregeling mag je een substantieel deel van je investeringsbedrag aftrekken van de vennootschapsbelasting. Althans, als je hebt geïnvesteerd in duurzame energie. Dus die zonnepanelen bij jou op het dak? Daar haal je nog meer voordeel uit. Groene zonne-energie voor jezelf. Kans op SDE-subsidie met je brutoproductiemeter zonnepanelen. En ook nog eens kans op de Energie Investeringsaftrek. Meer weten? Win advies in bij Joulz!