Energiezekerheid bij onvoldoende capaciteit

Netcongestie kan vervelende gevolgen hebben. Het kan gebeuren dat je bedrijf niet genoeg stroom kan afnemen, niet kan uitbreiden, of dat je opgewekte stroom niet kunt terugleveren. Op sommige locaties is helemaal geen aansluiting mogelijk. Daarnaast zijn energietarieven onzeker en zijn er steeds meer duurzaamheidseisen. Gelukkig heeft Joulz voor de meeste situaties een oplossing, van slim energiemanagement tot opwekking en opslag. We onderscheiden 3 soorten netcongestie oplossingen.

Netcongestie oplossing 1: Vermogensspreiding

Netcongestie oplossing 1: Vermogensspreiding

Met peak shaving en load shifting kunnen we het afgenomen vermogen spreiden en piekmomenten vermijden. Dit betekent dat je binnen je huidige capaciteit blijft en nooit elektriciteit tekort komt. Met dynamic load balancing en smart charging zorgen we dat machines, installaties maar ook bijvoorbeeld auto’s aan laadpalen niet allemaal tegelijk stroom afnemen. Een batterijsysteem kan helpen bij vermogensspreiding. Hiermee kun je ingekochte of zelf opgewekte stroom opslaan en op een piekmoment gebruiken. Zo zorg je voor continuïteit van je bedrijfsactiviteiten.

Meer over slim energiemanagement
Netcongestie oplossing 2: Minder afhankelijk van het stroomnet

Netcongestie oplossing 2: Minder afhankelijk van het stroomnet

Door deels zelfvoorzienend te worden, ben je minder afhankelijk van het stroomnet. Dit kan met een individuele oplossing op maat: Een zogenaamd Virtual Power Grid biedt 99,99% stroomzekerheid, net zoveel als het reguliere stroomnet. Een VPG is een duurzame oplossing die kan zorgen tot wel 55% CO2-reductie.

Meer over de virtual power grid
Netcongestie oplossing 3: Energy Hub, de collectieve oplossing

Netcongestie oplossing 3: Energy Hub, de collectieve oplossing

Samen met andere bedrijven in de buurt kun je een Energy Hub opzetten. Een coöperatieve oplossing, waarmee je samen zorgt voor opwekking, transport en distributie van energie. Zo hou je zelf de regie en kun je gezamenlijk de energie-huishouding zeer betrouwbaar en kostenefficiënt opzetten.

Meer over de Energy Hub
Joulz: one-stop-shop in netcongestie

Joulz: one-stop-shop in netcongestie

Joulz heeft veel ervaring met het bieden van oplossingen voor netcongestie. Op Schiphol Trade Park realiseerden we bijvoorbeeld twee zelfvoorzienende distributiecentra: AMS05 en Delta. Als one-stop-shop verzorgen we opwek, opslag, verzamelen en verwerken van meetdata en energiemanagement. We bieden verschillende financieringsopties, waarbij ook Energy as a Service (afname zonder investering) mogelijk is.

Vraag vrijblijvend een gesprek aan

Veelgestelde vragen over Netcongestie

Bekijk hier de antwoorden op de veelgestelde vragen over netcongestie oplossingen

Netcongestie betekent dat het elektriciteitsnet overbelast is doordat de vraag naar of het aanbod van stroom groter is dan de capaciteit van het netwerk. Dit gebeurt vooral wanneer er op bepaalde momenten te veel elektriciteit wordt verbruikt of teruggeleverd, waardoor het netwerk niet alles kan verwerken. Lees meer over de betekenis van netcongestie.

Om netcongestie te verminderen, kun je energieverbruik achter de meter optimaliseren, eigen opwekking en opslag toepassen, en samenwerken met lokale bedrijven via een Energy Hub.

Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor netcongestie. Zij beheren het elektriciteitsnet en moeten ervoor zorgen dat er voldoende capaciteit is om aan de vraag te voldoen. Joulz ondersteunt bedrijven bij de totale energiestransitie.

Het oplossen van netcongestie vereist aanzienlijke investeringen en tijd. Netbeheerders werken aan het uitbreiden en moderniseren van het netwerk, maar dit kan jaren duren. In de tussentijd zijn er tijdelijke oplossingen nodig om de impact te minimaliseren.

Peak shaving draait om het om het verminderen van de hoge pieken in je energieverbruik, zodat je binnen de limiet van het gecontracteerde vermogen, van je aansluiting kan blijven. Stel dat je diverse snelladers op je terrein hebt staan en meerdere elektrische voertuigen starten tegelijk met laden, ontstaat er een grote piek in het energieverbruik. Met behulp van een batterij kan je op dit moment energie inzetten die eerder is opgeslagen, zodat je piekvraag van het stroomnet wordt afgevlakt en tóch de energie kan gebruiken wanneer dat nodig is.

Soms heb je veel energie over en wil je die energie op een ander moment gebruiken. Zo kun je de zonne-energie die je overdag hebt opgewekt opslaan en ’s nachts gebruiken om bijvoorbeeld je productie te draaien of je auto’s en heftrucks op te laden. Dit noemen we load shifting. Het inzetten van een batterij voor load shifting wordt nóg belangrijker wanneer je jouw zonne-energie niet kan terugleveren aan het net door netcongestie.

Hiervoor kunnen we controleberekeningen uitvoeren op basis van de specifieke situatie. Naar aanleiding van de uitkomsten geven we een advies over de bestaande installatie. In sommige gevallen zal de installatie moeten worden aangepast, vaker is de installatie reeds is voorbereid op uitbreiding. Wij kunnen de eventuele aanpassingen desgewenst uitvoeren.