Compenseer blindstroom en voorkom technische problemen

In bedrijfsinstallaties loopt vaak meer vermogen door de kabels dan u daadwerkelijk gebruikt. Dat vermogen noemen we ook wel blindstroom. Het loont de moeite om te veel blindstroom te compenseren. Dat voorkomt veroudering van apparatuur én scheelt in de kosten!

Blindstroom bij grootverbruikers

In tegenstelling tot kleinverbruikers hebben grootverbruikers meestal last van blindstroom in de energie-installatie. Zeker als u veel motoren, motorregelaars, gps-systemen en lasapparatuur heeft. Dat zit zo. Door de eigenschappen van bepaalde apparatuur ontstaat er een verschuiving tussen spanning en stroom. Die verschuiving veroorzaakt blindstroom. Dat is heel normaal. Maar hoe meer apparaten u aansluit, hoe meer risico u loopt op een grote hoeveelheid blindstroom. En dat kan wel problematisch zijn. U verbruikt meer, u kunt een grotere aansluiting nodig hebben en uw netbeheerder mag u zelfs een fikse boete opleggen.

Veroudering, storingen en uitval

Loopt er veel blindvermogen door uw kabels, dan zijn uw kosten dus hoger. Maar er is een groter nadeel: uw energieinstallatie wordt minder betrouwbaar. Door de hogere belasting van kabels en leidingen vertonen uw apparaten sneller technische mankementen en storingen. Hun levensduur wordt korter en ze gaan sneller kapot. Een ramp voor uw bedrijfsvoering als u daar niet op berekend bent. En helemaal niet nodig! U kunt blindstroom tegengaan en dus veroudering van uw elektrische installatie en de aangesloten apparatuur voorkomen. Joulz heeft daarvoor speciale condensatorbatterijen op de markt gebracht. Onze specialisten komen graag bij u langs om uw installatie door te meten en u gericht te adviseren.

Al een condensator? Toch opletten!

Compenseert u uw blindstroom al met condensatorbatterijen? Dan is het verstandig om die te laten nakijken. Het komt namelijk vaker wel dan niet voor dat compensatoren niet meer werken. Terwijl u denkt dat u alles goed geregeld heeft! Dit heeft te maken met de power quality, ofwel de kwaliteit van uw stroom en spanning. Als u veel lichten, regelaars en apparaten aansluit op het net, zorgt dat voor vervuiling. Let vooral goed op als u merkt dat uw lichten gaan flikkeren of uw apparaten rare storingen vertonen. Dat kan een teken zijn van een slechte power quality en daarvan kunnen uw condensatoren stukgaan. Dus wilt u uw blindstroom in goede banen leiden? Laat ons dan ook even uw power quality checken.