Goede zet, die zonnepanelen. Je wekt energie op voor je bedrijf. En je draagt bij aan een beter milieu. De zaken gaan goed. Tijd om te kijken waarop je nog meer kan besparen. De slimme meter is je startpunt voor meer inzicht. Maar dat niet alleen. Bij je zonnepanelen heb je een slimme meter echt nodig. Als je subsidie wenst tenminste. Vijftien jaar lang!

Slimme meter maakt dagelijks inzicht mogelijk

Een slimme meter bij je zonnepanelen. Dat is een digitale energiemeter met een simkaart erin. Dankzij die simkaart kan je meetbedrijf jouw geproduceerde energie op afstand uitlezen. En de meetgegevens? Die worden doorgestuurd naar de netbeheerder en via de netbeheerder naar je energieleverancier. Zodat jij aan het einde van de maand een factuur krijgt die keurig netjes klopt. Slim. Maar wat nog mooier is: je koppelt de slimme meter voor je zonnepanelen makkelijk aan software, zoals de e-DataPortal van Joulz. Dan heb je dagelijks inzicht en kun je lekker gaan vergelijken. Hoe doen je zonnepanelen het op een bewolkte dag? Wat zijn piekmomenten in je verbruik? Waar kun je nog besparen?

Slimme meter noodzakelijk voor SDE-subsidie

Een slimme meter bij je zonnepanelen is niet verplicht. Voor de wet dan. Je hebt immers al een hoofdmeter die je verbruik en je teruglevering meet. Maar wil je kans maken op de SDE-subsidie, dan is zo’n slimme meter bij je zonnepanelen wél noodzakelijk. Waarom? Omdat deze meter precies meet hoeveel zonne-energie je panelen hebben geproduceerd. Hij meet dus de brutoproductie van je zelfopgewekte energie. De slimme meter bij je zonnepanelen heet daarom ook wel de brutoproductiemeter. En ja, voor de SDE-subsidie heb je die brutoproductiedata nodig. Of die subsidie de moeite waard is? Zeker wel. Als je hem krijgt toegewezen, geldt hij meteen 15 jaar. Op die manier verdien je je investering mooi terug.

Welke slimme meter bij je zonnepanelen: direct of indirect?

Er zijn twee soorten brutoproductiemeters voor je zonnepanelen: de directe en de indirecte meter. Allebei slim, want allebei op afstand uitleesbaar. De directe meter zit direct onder je opwekbron: je zonnepanelen dus. Maar soms is je aansluiting daar te zwaar voor. Dan heb je een transformator nodig tussen je zonnepanelen en je slimme meter. Die meter is dan natuurlijk niet meer direct, maar indirect. Welke meter jij nodig hebt voor je bedrijf? Dat is afhankelijk van verschillende zaken. Van het vermogen dat je opwekt bijvoorbeeld, maar ook van het aantal vertakkingen in je infrastructuur. In het algemeen geldt: een indirecte meter kan meer energiedoorstroom aan. Maar er is geen standaard. Een slimme meter installeren voor zonnepanelen is maatwerk. Volg daarom altijd het advies van je installateur.

Slimme meter bij je zonnepanelen nodig?

Neem contact op