Gasmeter turbine en rotor: welke heb ik nodig?

Grofweg zijn er twee type meters geschikt voor gasmeting: de turbinemeter en de rotormeter. De meeste organisaties hebben een rotormeter, vanwege de grote meetnauwkeurigheid. Maar soms is het zinvol om een turbinemeter te laten installeren. Hoe zit dit?

Rotormeters voor nauwkeurige gasmeting

Rotormeters zijn gebaseerd op het principe van een rotorpomp, maar dan omgekeerd. Het gas brengt de rotors in beweging. Bij elke draai laten zij een zorgvuldige hoeveelheid gas door. Eerste naar het eerste compartiment, dan naar het tweede. Pas als het tweede compartiment is gevuld, komt het gas uit het eerste compartiment vrij. De rotormeter heeft een meetzekerheid van 99,99% en is dus heel nauwkeurig. Daarom hebben de meeste moderne bedrijven tegenwoordig een gasinstallaties met een rotormeter.

Verschil gasmeter turbine en rotor

Een variant van de rotormeter is de turbinemeter. Bij deze meter zet het passerende gas een turbine (schoepenrad) in beweging, die pulsen doorgeeft aan de teller. Dat werkt iets minder nauwkeurig dan een rotormeter. De meetzekerheid van een turbinemeter is 99,97%. Een verschil van 0,02% dus. Dat lijkt weinig, maar zo’n verschil komt u duur staan als u veel gas verbruikt. Hoe hoger uw gasverbruik, hoe belangrijker een nauwkeurige meting. Dus wat kiest u bij een verbruik van circa 2 miljoen m3 gas per jaar? Een gasmeter turbine of rotor?

Turbinemeter als er altijd gas moet zijn

Een rotormeter ligt voor de hand als u veel gas verbruikt. Maar er zijn uitzonderingen! Rotormeters zijn zwaar en robuust. Bij een storing loopt u het risico dat de gastoevoer volledig blokkeert. Dat is voor bedrijven met kritische bedrijfsprocessen uiterst gevaarlijk. In ziekenhuizen móet de gastoevoer betrouwbaar zijn, anders zijn bepaalde operaties niet uitvoerbaar. En in de petrochemische industrie kan een stagnerende gastoevoer rampzalige gevolgen hebben verderop in het proces. Wilt u dus zeker zijn van uw gastoevoer? Kies dan voor de turbinemeter. Bij een capaciteit van 50% meet deze nog altijd nauwkeurig genoeg.

Heeft u een betrouwbare gastoevoer?

U heeft de keuze uit een gasmeter turbine en rotor. Welke past bij u? Vraag het de adviseurs van Joulz. Zij kunnen ook de betrouwbaarheid van uw gastoevoer kritisch bekijken.