Gasmeter verkleinen dat bespaart kosten

Duurzaamheid en energiebesparing staan hoog op de agenda in het bedrijfsleven. We zijn begaan met het milieu en we beseffen dat we zo flink kunnen bezuinigen. Maar wist je dat je ook kosten kunt besparen door jouw gasmeter te verkleinen? Joulz legt uit hoe dat zit.

Uw oude gasmeter heeft overcapaciteit

Bedrijven gaan steeds bewuster om met energie. Bedrijfsprocessen, maar ook machines en installaties, zijn in de loop der jaren aanmerkelijk zuiniger en efficiënter geworden. Dat geldt ook voor jouw gasverbruik. Je verbruikt waarschijnlijk minder gas dan in het verleden. Daardoor is de kans groot dat je een oude gasmeter heeft hangen met een te hoge capaciteit voor jouw huidige gasvraag. Zonde, want dan berekent je netbeheerder te veel kosten door. Je kunt overwegen om de gasmeter te vervangen door een kleiner exemplaar. Stel dat je huidige gasmeter een G160 is en deze laat vervangen door een G100 in een middelgroot kantoorpand. Dat levert je al gauw een besparing op van € 2.000 per jaar. Je gasmeter verkleinen? Dat loont dus de moeite!

Niet zonder advies je gasmeter laten verkleinen

Stel, je wilt jouw gasmeter verkleinen. Dat is slim, maar laat je wel uitgebreid adviseren. De technische capaciteit van gasmeters is vaak hoger dan de benodigde capaciteit. Dat is niet zonder reden. Ze zijn, voor alle zekerheid, overgedimensioneerd. Ga dus goed na hoeveel de eventuele marge is. En bedenk ook of er voor jouw bedrijfsprocessen pieken zijn in jouw gasvraag. Want een kleinere meter moet die pieken natuurlijk wel aan kunnen.

Rekenvoorbeeld voor de juiste gasmeter

We leggen je graag een rekenvoorbeeld voor. Stel dat in jouw appartementencomplex drie ketels voor blokverwarming staan opgesteld. In de praktijk staan er vrijwel altijd maar twee te draaien. Is een kleinere gasmeter dan mogelijk? Niet als je op een koude winterochtend die derde ketel nodig heeft om de boel op te warmen. Met andere woorden: je dient uit te gaan van het maximaal opgesteld vermogen. Online rekentools gaan meestal uit van kubieke meters gas per uur. Hoeveel is dat als jouw opgesteld vermogen 900 kilowatt bedraagt? Hoe vaak en hoe lang wordt dat vermogen ten volle aangesproken? Kan je dan wel of niet de gasmeter verkleinen? De kans bestaat dat je substantieel kunt besparen op jouw energiekosten. Maar speel wel op safe. De adviseurs van Joulz rekenen graag met je mee.