Meetbedrijf grootzakelijk nodig?

Wanneer ben je eigenlijk een grootverbruiker? Als je:

 • een gasaansluiting met een capaciteit groter dan 40 M3/uur hebt
 • een G25 aansluiting hebt
 • en/of een elektriciteitsaansluiting hebt met een aansluitwaarde groter dan 3 x 80 ampère.

Is dit herkenbaar voor jouw bedrijf? Dan ben je dus verplicht om je eigen energieverbruik bij te houden. Geen zorgen. Een meetbedrijf grootzakelijk zoals Joulz doet dit voor je.

Wat zijn meetdiensten?

Onder meetdiensten vallen taken als:

 • meetinrichting installeren
 • energiemeter uitlezen om het zakelijke elektriciteits- en gasverbruik te registreren
 • energieverbruik bijhouden
 • verbruiksgegevens doorgeven aan de netbeheerder
 • controleren en onderhouden
 • storingen verhelpen

Een meetbedrijf zorgt dus voor de juiste apparatuur, de verwerking van de meetgegevens, het beheer en het onderhoud. Dit doen ze volgens de Meetcode. Deze zijn opgesteld door de Autoriteit van Consument en Markt (ACM), de toezichthouder voor de energiemarkt

Rol van meetverantwoordelijke: check, check, check

De Codes Energie. Daarin staat ook de wettelijke verplichting om de energiemeter periodiek te controleren. Energiemeters staan áltijd aan en worden elke dag uitgelezen. Daarom is het belangrijk dat ze blijven functioneren. Een meetbedrijf houdt de meters op afstand in de gaten. En neemt de rol van meetverantwoordelijke op zich. Is er een storing? Dan gaan ze aan de slag om deze te verhelpen. Daar heb je geen omkijken meer naar.

Het meetbedrijf in het netwerk van energie

Meetbedrijf. Netbeheerder. Hoe zit het nou? Het is eigenlijk heel simpel. Je hebt een bedrijfslocatie waar je energie verbruikt en misschien ook wel energie opwekt. Hierdoor heb je automatisch te maken met vier partijen:

 • de energieproducent
 • de energieleverancier
 • de netbeheerder
 • en het meetbedrijf

De energieproducent wekt energie op en verkoopt deze aan de energieleverancier. De energieleverancier verkoopt en levert de energie vervolgens aan jou als klant. De netbeheerder is verantwoordelijk voor de kabels en leidingen van het energienet waar jij gebruik van maakt. En het meetbedrijf? Dat is verantwoordelijk voor het meten van alle energiestromen bij jou op je bedrijfslocatie, de  meetdiensten dus.

Energie en geld besparen

Al deze diensten kosten geld. Maar goed nieuws. Want meten is besparen. Als meetbedrijf grootzakelijk kun je een compleet overzicht krijgen van je energieverbruik. Dit is terug te zien in het monitoringssysteem van het meetbedrijf. De-DataPortal. Zo kun je waar nodig bijsturen en besparen op je maandelijkse rekening.

Waar zit sluimerverbruik? Hoe efficiënt ga je om met energie? Gebruik je onnodig elektriciteit of gas? Het meetbedrijf kan je helpen bij deze energiemonitoring. Uiteindelijk ontvang je een advies over energiebesparing voor je organisatie. Zo bespaar je al snel tot 15% op de zakelijke energierekening. In de whitepaper 'goed meten is goud waard' delen we de belangrijkste tips!

Een meetbedrijf kiezen doe je zelf

Jij bent in control. Ook bij het kiezen van je meetbedrijf. Een punt van aandacht: de meetverantwoordelijke moet gecertificeerd zijn door TenneT. Dat is de coördinator voor alle netbeheerders in Nederland. Ben je benieuwd uit welke meetbedrijven je kunt kiezen? Kijk dan in het register van TenneT. In elk geval: Joulz is ook een erkend meetbedrijf grootzakelijk. We helpen je graag verder.