Kan ik de stroom uit mijn zonnepanelen terugleveren?

U overweegt te investeren in zonnepanelen. In een productie-installatie waarmee uw organisatie voor een deel in de eigen energiebehoefte kan voorzien. Dat is maatschappelijk verantwoord én bedrijfseconomisch slim. Joulz vertelt u waarom.

Kosten worden gesaldeerd

Wat u zelf opwekt aan energie, hoeft u niet in te kopen. Dat scheelt direct in uw maandelijkse energiekosten. Maar soms produceren uw zonnepanelen meer energie dan u nodig heeft. Die energie levert u terug aan het elektriciteitsnetwerk. En iedere kilowatt die u niet verbruikt, wordt door uw energieleverancier gesaldeerd. Aan het einde van het jaar krijgt u een keurige rekening. Daarop is de stroom die u heeft teruggeleverd al verrekend met de stroom die u heeft afgenomen. Dus kunt u de stroom uit uw zonnepanelen terugleveren? Jazeker, elke afzonderlijke kilowatt!

Twaalf jaar subsidie

Een installatie met zonnepanelen is een serieuze investering. Op termijn haalt u die er wel uit, omdat uw maandelijkse energiekosten dalen. De overheid bespoedigt uw return on investment met de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Bedrijven en instellingen die zelf energie opwekken met een duurzame installatie, krijgen daarvoor sinds 2008 subsidie. Voor zonnepanelen is dat gedurende 12 jaar. Met de SDE-subsidie vergoedt de overheid de iets hogere kostprijs van eigen groene stroom en een deel van de initiële investering. Daar plukt u de vruchten van.

Brutoproductiemeter nodig

De hoogte van de SDE-subsidie wordt gebaseerd op uw gecertificeerde productie. Daarom dient u een brutoproductiemeter of teruglevermeter te laten installeren. Deze elektriciteitsmeter meet hoeveel stroom uw zonnepanelen produceren. Dit moet u zorgvuldig registreren en rapporteren aan certificeringsinstantie Certiq, die de toegekende subsidie uitkeert. En daarvoor heeft u weer apparatuur nodig die alle gevraagde data makkelijk en foutloos aanlevert. Kortom, investeren in een zonne-energie-installatie biedt uw organisatie aantrekkelijke kansen, maar daarvoor moet u de juiste weg kennen. Laat u daarom goed adviseren door een specialist van Joulz.