Power Quality, in het Nederlands spanningskwaliteit, heeft betrekking op meerdere onderdelen van de elektriciteit in jouw bedrijf. Zo heeft het invloed op het geleverde voltage, de frequentie en de sinusgolf van jouw elektriciteit. De Europese norm, EN50160, heeft exact omschreven welke onderdelen tot Power Quality behoren. We zetten ze hieronder voor je op een rij.
Eén of meerdere van bovenstaande onderdelen hebben invloed op jouw technische installaties. Bijvoorbeeld door de manier hoe je jouw eigen technische installaties hebt afgesteld. Stel, je hebt ingesteld dat je technische installatie af moet schakelen indien er voor een aantal seconden geen spanning is. Of indien er een te hoog spanningsniveau ontstaat en je een bepaalde waarde ingesteld hebt als piek, er bij het bereik van die piek direct wordt afgeschakeld. Je stelt dit natuurlijk in ter beveiliging van jouw installaties, maar liever nog voorkom je dat je installaties afschakelen. Want dat heeft weer grote impact op je bedrijfsvoering! Maar, hoe krijg je nu écht grip op je energievoorziening? Dankzij Remote Monitoring heb je inzicht in je Power Quality en kun je preventief handelen in plaats van handelen achteraf. Wij leggen het aan je uit met behulp van de voorbeeldcase bij Picnic.
Picnic, een bekende Nederlandse online-supermarkt, heeft diverse distributiecentra door heel Nederland. In zo’n distributiecentrum liggen de boodschappen opgeslagen waaronder ook in koel- en vriescellen. Stroomuitval of schommelingen in de spanningskwaliteit zijn niet gewenst, maar hoe voorkom je stroomuitval of een spanningsdip? Als de stroom uitvalt ben je te laat en kun je aan de slag met crisismanagement. Dankzij real time monitoring van de Power Quality, het meten van de kwaliteit van de stroomspanning, kun je patronen herkennen. Je kunt zien of er een constante voeding aanwezig is óf dat er op moment dips in het energienet of in je installatie te vinden zijn. Je ziet exact waar er fluctuatie plaatsvindt en wat dat voor impact kan hebben op je installaties. Hoe gevoelig is je installatie afgesteld? Als er fluctuatie plaatsvindt in Power Quality: valt je technische installatie dan uit? Bij Remote Monitoring koppel je een aparte meter aan je installatie krijg je realtime inzicht in de kwaliteit van jouw energieverbruik.
Voor Picnic is het extreem belangrijk dat de technische installaties op de juiste manier zijn afgesteld. Als dat niet het geval is en er fluctuatie in het elektriciteitsnet plaatsvindt kan het betekenen dat de installaties afschakelen. Het gevolg? Een koel- en vriescel die warmer wordt dan is toegestaan. Je kunt je voorstellen dat de uitval van een koel- en vriesinstallatie desastreus kan zijn. Want de gekoelde producten kunnen niet meer geleverd worden aan de eindklant.
In samenwerking met Withthegrid hebben we een meter geplaatst bij de middenspanningsintallatie in één van de distributiecentra van Picnic. Daarmee is beoordeeld of de eventuele spanningsschommelingen ontstaan in het elektriciteitsnet óf in de installatie. En op basis van die informatie zijn de technische installaties zo afgesteld dat ze niet uitvallen als er een spanningsdip in een bepaalde bandbreedte ontstaat.
Dankzij real time monitoring van je Power Quality heb je dus snel inzicht in de oorzaak van wisselende performance van jouw installaties. En dat geeft je weer de mogelijkheid om er iets aan te verbeteren zodat je ergere situaties kunt voorkomen. Vooruitkijkend naar de toekomst biedt real time monitoring ook mogelijkheden voor samenwerkingen in jouw regio op het gebied van energiegebruik. Denk bijvoorbeeld aan lokaal energie delen. In veel regio’s waar netcongestie aan de orde is biedt lokaal energie delen de uitkomst. Zijn er op jouw locatie onverklaarbare spanningsdips? Of verstoord netcongestie jouw duurzaamheidsplannen? Neem dan contact op met onze experts. We helpen je graag verder.