Verbruikt u veel energie? Beperk uw blindvermogen!

Te veel blindvermogen kan de elektrische installatie van uw organisatie flink belasten. Bovendien krijgt u in sommige gevallen zelfs een boete van uw netbeheerder. Dat is helemaal niet nodig!

Wat is blindvermogen?

Staat u weleens stil bij de energievoorziening in uw bedrijf? Door uw transformatoren, kabels en leidingen loopt vermogen. Dat vermogen zet uw installatie om in de warmte, kracht of koeling die nodig is voor het functioneren van uw apparaten. Bepaalde apparaten veroorzaken een verschuiving tussen spanning en stroom. Door die verschuiving ontstaat blindvermogen. Een beetje blindvermogen is heel normaal. Maar boven een bepaalde grens gaat er veel vermogen verloren. En dat kan verstrekkende negatieve gevolgen hebben.

Onnodige energieverliezen en kosten

Een teveel aan blindvermogen komt vaak voor in installaties waar enerzijds veel motoren zijn en anderzijds veel motorregelaars, lasapparatuur en UPS-systemen. Hoe meer van zulke apparaten u heeft, hoe meer blindvermogen. En hoe meer blindvermogen, hoe groter uw energieverliezen en hoe hoger uw kostenposten. Uw netbeheerder mag u zelfs een boete opleggen. Daarbij heeft u wellicht een hogere aansluiting nodig dan noodzakelijk. Dan betaalt u een hogere aansluiting voor het blindvermogen waar u niets aan heeft. Zonde!

Wat kan ik doen tegen te veel blindvermogen?

Het is voor uw energieverbruik én uw portemonnee dus belangrijk dat u het blindvermogen in uw installatie zo veel mogelijk beperkt. Maar hoe? De specialisten van Joulz hebben daarvoor de juiste expertise in huis. Door vakkundige metingen achterhalen wij eerst de hoogte van uw vermogensverliezen. Daarna adviseren wij u over de juiste methode voor compensatie. Er zijn verschillende technieken om blindvermogen tegen te gaan. Ook voor uw bedrijf! Dus merkt u al een tijdje dat u veel energie verbruikt? Of wilt u breder advies, bijvoorbeeld over de power quality van uw organisatie? Neem gerust contact op met Joulz.