Begin van deze maand was er in Energeia een artikel te lezen dat met name grote tuinders gebruik maken van de mogelijkheid om hun gecontracteerde transportvermogen omlaag te brengen. Voor zulke grootverbruikers van energie heeft dit vaak grote impact op hun energierekening. Maar ook kleinere, zakelijke gebruikers kunnen hun gecontracteerde vermogen omlaag brengen. Het enige wat daarvoor nodig is, is een verzoek aan de netbeheerder om dit aan te passen.

Wat is gecontracteerd vermogen?

Na het realiseren van je aansluiting, heb je met je netbeheerder een bepaalde hoeveelheid vermogen afgesproken wat je denkt te gaan verbruiken. De netbeheerder houdt deze ruimte vervolgens voor je beschikbaar in het elektriciteitsnet. Zo kunnen zij overbelasting van het elektriciteitsnet door alle gebruikers zoveel mogelijk voorkomen. De hoogte van dit transportvermogen, ook wel transportcapaciteit, wordt bepaalt aan de hand van de jaarlijkse piek die u in uw energievraag heeft. Nu hebben veel bedrijven een redelijk gelijkmatige energievraag en zijn er meestal geen uitschieters. Maar het kan zo zijn, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden, dat er in het voorjaar een grote piek in de energievraag is die de hoogte van uw transportcapaciteit bepaalt. En dus ook de hoogte van de kosten voor het gecontracteerde vermogen op uw energierekening.

Pas het gecontracteerd vermogen aan, nu het wat rustiger is

In sommige sectoren draaien de processen gewoon door en bij andere bedrijven ligt het werk juist volledig stil. Maar de meeste bedrijven ervaren in deze ‘corona-tijd’ in ieder geval een vermindering van de activiteiten. Wat te denken van kantoren die nu leeg staan, omdat iedereen thuiswerkt. Of productielocaties die op halve kracht draaien, omdat de vraag van hun afnemers is gedaald. Voor die bedrijven kan het interessant zijn om het gecontracteerde vermogen omlaag te brengen. Zeker wanneer zij in deze periode van het jaar ook hun jaarlijkse verbruikspiek hebben. Door een verzoek in te dienen bij de netbeheerder kan dit eenvoudig worden aangepast. Normaalgesproken is de voorwaarde wel dat je maar eenmaal in de 12 maanden het gecontracteerd vermogen mag aanpassen. Wij ervaren echter dat in de uitzonderlijke tijd waarin we nu zitten, dat de netbeheerders coulant zijn in het aanpassen van het gecontracteerde vermogen. Dus ook wanneer je de transportcapaciteit enkele maanden geleden hebt gewijzigd, of wanneer dit doorgaans niet tussentijds zou kunnen, kun je een aanvraag bij je netbeheerder indienen en hierover in gesprek gaan.

Met deze kleine aanpassing kan ook jij besparen op de energierekening. Want hoe klein de besparing misschien ook lijkt, alle beetjes helpen.