Energielabel C

1 januari 2023. Vanaf dan is een energielabel C (of hoger) verplicht voor kantoorgebouwen groter dan 100 m2. Voldoe je voor deze datum nog niet aan de eisen? Dan mag je jouw pand niet meer gebruiken als kantoor. Verduurzamen dus. Gelukkig zijn er heel veel manieren om energie te besparen. Eén daarvan is je gasverbruik verminderen. Ingewikkeld? Valt mee. Met het volgende stappenplan weet je precies hoe je het aanpakt.

Stap 1: Inzicht in je verbruik

Het startpunt van gasverbruik verminderen? Dat is inzicht in je huidige energieverbruik. Energiemanagement dus. Managen doe je met de juiste meetapparatuur. Gasmeter. Tussenmeter. Gascorrectiemeter. Joulz biedt een meetinrichting op maat. Wil je zelf berekenen wat je gasverbruik en capaciteit is? Dat kan met onze gasmodule. En met de e-DataPortal heb je altijd inzicht in je energieverbruik: gas én elektriciteit.

Stap 2: Gasverbruik verminderen

- Een kleinere gasaansluiting

Als je jouw gasverbruik wilt verminderen, is het verkleinen van je gasaansluiting een goed idee. Of in jargon: je gasaansluiting verlichten. Simpel gezegd kun je dan per uur minder gas afnemen omdat je gascapaciteit kleiner wordt. Maar, een gasaansluiting verkleinen gaat niet zomaar. Hier zitten veel technische randvoorwaarden aan. Het kan bijvoorbeeld alleen als je een jaarlijks verbruik hebt van 4000 m3. Wil je weten of je jouw gasverbruik kunt verminderen door een kleinere aansluiting? Vraag onze gasspecialisten gerust om advies.

- Gaskachel vervangen door warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van de natuur. Het principe is simpel. Door lucht, water of aardwarmte kun jij jouw kantoor of bedrijfspand verwarmen. Geen gas meer nodig dus. Een perfecte oplossing om jouw gasverbruik te verminderen.

Wat voor soort warmtepomp geschikt is voor jouw kantoor of bedrijfspand? Dat is onder andere afhankelijk van de grootte van je pand.

Als ondernemer doe je er verstandig aan een warmtepomp te kiezen die zowel kan verwarmen als koelen. Zo ben je het hele jaar duurzaam aan het ondernemen. Je bespaart ook nog eens geld. En je personeel heeft altijd een fijn werkklimaat. Doen dus, zo’n warmtepomp.

Stap 3: Besparen maar

Bovenstaande oplossingen om je gasverbruik te verminderen kosten geld. Maar leveren je uiteindelijk (meer) geld op. Je verdient de investering vaak binnen enkele jaren terug. Je bespaart immers op gas. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee. Ook voor de wereld. Én je voldoet aan de wettelijke verplichtingen, zoals het energielabel C. Zo is je onderneming op alle vlakken klaar voor de energietransitie: van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen.

Andere oplossingen

Ben je er dan? Nog niet helemaal. Je kunt nog meer doen om je gasverbruik te verminderen. Zoals je muren isoleren en driedubbel glas plaatsen in je ramen. En denk ook eens aan kleine dingen:

  • De verwarming lager zetten
  • Je pand niet te lang verwarmen
  • Kantoren waar vaak niemand is? Zet de verwarming hier uit
  • Houd deuren goed dicht
  • Voorzie de radiatoren van radiatorfolie
  • Kieren en naden in je pand? Maak ze dicht

Radiatorfolie heeft Joulz niet. Maar we kunnen wél inzichtelijk maken welke oplossingen wat betekenen voor jouw gasverbruik. Joulz is dé partner om je te helpen verduurzamen. We denken mee over hoe jij in jouw situatie je gasverbruik kunt verminderen.. Ga Vandaag nog aan de slag?