Wat is een meetverantwoordelijke?

Is uw organisatie grootverbruiker van gas en/of elektriciteit? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het meten van uw energieverbruik. Daarvoor kiest u een gecertificeerde meetverantwoordelijke. Hoe komt u tot de juiste keuze?

U kiest zelf met welk meetbedrijf u samenwerkt

Heeft u een grootzakelijke aansluiting, dan heeft u natuurlijk de juiste apparatuur nodig om uw energieverbruik te meten. Een meetbedrijf levert, plaatst en onderhoudt deze meetinrichting voor u. Ook legt een meetbedrijf het energie- en gasverbruik vast en stuurt het de gegevens naar de netbeheerder. Wie u kiest als meetbedrijf, bepaalt u helemaal zelf. Maar onthoud: per aansluiting is uw meetbedrijf de enige erkende meetverantwoordelijke. De meetverantwoordelijke moet bovendien gecertificeerd zijn door TenneT, de coördinator voor alle netbeheerders in Nederland. Wilt u weten uit welke meetbedrijven u kunt kiezen, kijk dan in het register van TenneT.

Wat zijn de taken van een meetverantwoordelijke?

Formeel gezegd oefent een meetverantwoordelijke de meetverantwoordelijkheid uit conform bijlage 4 van de Meetcode Elektriciteit en/of bijlage 3 van de Meetvoorwaarden Gas. Hieronder verstaan we deze taken:

  • Het installeren van de meetinrichting
  • Het op afstand uitlezen van de elektriciteitsmeter en gasmeter
  • Het energieverbruik bijhouden
  • De verbruiksgegevens doorgeven aan de netbeheerder
  • Het onderhouden en controleren van de energiemeter

Uw meetverantwoordelijke moet zich houden aan de Codes Energie, die zijn opgesteld door de Autoriteit van Consument en Markt (ACM), de toezichthouder voor de energiemarkt. Dat geldt ook voor uw netbeheerder, energieleverancier en uzelf.

Verzamelen van meetgegevens

In de Codes Energie staan strikte voorschriften voor het verzamelen van de meetgegevens. Hoe moet de meter afgelezen worden? Welke gegevens moeten worden gevalideerd? Op welke manier moet de overdracht aan de netbeheerder plaatsvinden? Het meetbedrijf is verantwoordelijk voor de gebreken die de netbeheerder hierbij vaststelt. Verandert uw meetinrichting of delen van de meetinrichting? Meld dit dan binnen vijf dagen aan de netbeheerder. En heeft u nog een meetverantwoordelijke nodig? Erkend door TenneT helpt Joulz u graag verder!