Toen een paar jaar geleden het fosfaatquotum werd ingevoerd, kwam Jan voor een keuze te staan. Elk melkveebedrijf kreeg fosfaatrechten toegekend, die verhandelbaar waren. De prijs daarvan liep zo op, dat hij besloot om niet te investeren in méér fosfaatrechten en méér melkkoeien, maar juist voor mínder te gaan. Jan: “Ik dacht, als ik nu wat fosfaatrechten verkoop, dan hoef ik minder koeien te melken. Het geld dat ik ervoor beurde, heb ik geïnvesteerd in iets wat ook weer geld oplevert: zonnepanelen. Anders had ik de helft naar de belastingdienst kunnen brengen. Het had altijd al mijn interesse en levert me nu 400 euro in de maand op. Dat is toch mooi?”

Boer zijn is een prachtig ambacht en zoveel mogelijk duurzaam zijn hoort daar bij, maar dan moet er wel een verdienmodel aan vast zitten

Duurzaam ondernemen een investering voor de toekomst

Duurzaam ondernemen een investering voor de toekomst

Belastingtechnisch was het al voordelig, en Jan bleek ook nog gebruik te kunnen maken van de Energie Investeringsaftrek-regeling (EIA). Dat maakte de investering nog interessanter. Wat brengen ze op en hoeveel geld levert het op, daar begint het bij zonnepanelen mee voor de boer, aldus Jan. Hij raadt het iedere boer aan die er klaar voor is en het dak ervoor heeft. “Een installatie van zonnepanelen op je dak laten leggen is een investering die ook weer terugkomt. Bovendien levert CO2-neutraal produceren meer op.” Zonne-energie is namelijk ook belangrijk voor de melkfabriek, die steeds duurzamer wil produceren.

Zonnepanelen op je dak als investering

Zonnepanelen op je dak als investering

Jan Bijker is met zijn vrouw Betty melkveehouder in Sintjohannesga. De laatste generatie die er boert, want geen van hun zes kinderen neemt het bedrijf over. Ze besloten minder koeien te gaan melken en zo een deel van hun fosfaatrechten te verkopen. De opbrengst investeerden de Bijkers in zonnepanelen, en dat blijkt zowel fiscaal als financieel interessant. Ook kwamen ze hierdoor tegemoet aan de steeds duurzamere eisen van de melkfabriek.

Jouw bedrijf ook verduurzamen?

Vraag persoonlijk advies aan!