De ontwikkeling van een energieneutraal gebouw

In december 2014 is The Edge uitgeroepen tot het meest duurzame gebouw ter wereld. Het gebouw heeft de kwalificatie ‘Outstanding’ gekregen volgens de duurzaamheidsstandaard BREEAM. Dit is de hoogste score ooit gegeven aan een nieuw project.

Ik ben erg trots dat we hebben kunnen bijdragen aan het meest duurzame gebouw ter wereld. Als Joulz hechten we veel waarde aan duurzaamheid en wij geloven in partijen die ook naar het hoogste duurzame niveau streven.

Kees Jan Fernhout

Accountmanager Joulz

Voorzien van zonnepanelen en hergebruik van regenwater

Voorzien van zonnepanelen en hergebruik van regenwater

The Edge, met een vloeroppervlak van 40.000 m2, is volledig energieneutraal. Om dit te kunnen realiseren, is de gehele zuidelijke voorgevel voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is er een gebied van 4100 m2 aan zonnepanelen geplaatst op de daken van de UvA en de HvA. Een warmte-koudeopslag-installatie met een dubbele open bron genereert thermale energie. In The Edge wordt regenwater verzameld en hergebruikt.

 

Onze rol en uitdaging

Onze rol en uitdaging

Joulz heeft een sterke focus op duurzaamheid. Daarom was het voor ons erg interessant om een bijdrage te leveren aan het meest duurzame gebouw ter wereld. Wij hebben het gehele traject verzorgd, van ontwerp, tot aanleg, onderhoud, beheer en exploitatie

Wij zijn gevraagd om vanaf het eerste ontwerp vanuit het perspectief van duurzaamheid naar de installatie van de middenspanning te kijken. Een belangrijk punt is dan om de transformatoren zo dicht mogelijk bij de bron van het hoogste verbruik te plaatsen. In The Edge zijn dat de datacentra. Op die manier voorkomen we energieverlies door transport. Ook zijn minder dikke kabels nodig. Daarnaast monitoren we of er nergens energieverlies opspeelt. We gebruiken daarvoor de Power Quality meting. Wanneer nodig kunnen we filters inbouwen om te voorkomen dat het gebouw energie verliest door apparatuur. Zo leveren wij vanuit middenspanning een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid.