Het Klimaatakkoord brengt veranderingen met zich mee die invloed hebben op energiekosten en belasting. Een belangrijk onderdeel hiervan is de voorgenomen verhoging van de energiebelasting op gas, vooral voor bedrijven met een jaarlijks verbruik van meer dan 170.000 kubieke meter. Deze maatregel is bedoeld als aanmoediging om energie-efficiënter te worden en te investeren in duurzame alternatieven.
De volgende grafiek toont de verwachte stijging van de energiebelasting voor verschillende verbruiksniveaus tussen 2024 en 2025.
Door de sterke stijging in energiebelasting is het belangrijk om maatregelen te nemen voor het verminderen van gasverbruik en de mogelijkheid te onderzoeken om hybride systemen (minder gas, meer elektrisch) in te zetten.
Het is verstandig om te bekijken wat er nodig is voor het elektrificeren van de bedrijfsprocessen. Denk hierbij onder andere aan het inpassen van warmtepompen of e-boilers en het klaarmaken van de energie-infrastructuur voor eventuele vermogensgroei. Wij delen graag onze kennis en expertise om samen gasverbruik te verminderen en kosten te besparen, zónder concessies te doen aan de betrouwbaarheid van de bedrijfsvoering.
Elektrificatie van bedrijfsprocessen kan gepaard gaan met nieuwe uitdagingen, zoals een overbelast elektriciteitsnet. Netcongestie is een potentieel risico voor de groei van een bedrijf. Joulz ondersteunt door elektrificatie mogelijk te maken ondanks de netcongestie, zodat vermogensuitbreiding slim kan worden geïmplementeerd, en er optimaal rendement uit investeringen te halen is.
Bekijk hieronder onze oplossingen om vermogensgroei te realiseren.
Hiermee is het mogelijk meer vermogen te gebruiken zonder overbelasting van het energienet. Met een PowerUpgrade oplossing wordt energie opgeslagen wanneer het kan en geleverd wanneer het nodig is. Dat levert extra vermogen op voor een vast maandelijks bedrag, zelfs in situaties van netcongestie, zonder dat er extra aanpassingen aan de aansluiting of gecontracteerd vermogen nodig zijn.
Een andere oplossing bij netcongestie is de Virtual Power Grid. Dit systeem, dat als een eigen lokale infrastructuur achter de meter functioneert, combineert verschillende energiebronnen, zoals zonnepanelen, het elektriciteitsnet met energieopslag en een digitaal Energie Management Systeem (EMS). Dit helpt om energieverbruik te optimaliseren en minder afhankelijk te worden van het overbelaste stroomnet.
Als jullie bedrijf plannen heeft voor verduurzaming of groei dan is het raadzaam de stroomaansluiting hierop voor te bereiden als dat nog mogelijk is. Netbeheerders hanteren hiervoor wachtlijsten gedurende de periode dat zij bezig zijn met verzwaring van het stroomnet. Die periode duurt naar schatting jaren. Als er plannen zijn voor groei, laadvoorzieningen, gasvermindering of zonnepanelen, laat dan het gecontracteerd vermogen vergroten en start met de verwezenlijking van de plannen. Als dat niet mogelijk is, zijn er andere oplossingen. Joulz adviseert daar graag over.
Joulz biedt oplossingen om vermogensgroei achter de meter te realiseren, zodat de energie-infrastructuur uitbreid kan worden zonder afhankelijk te zijn van het overbelaste net. Hierdoor blijft groei mogelijk zonder beperkingen van netcongestie.
Joulz verzorgt de energie-infrastructuur voor veel bedrijven en instellingen. Dit betekent dat Joulz de hoogspanning van de netbeheerder omzet naar laagspanning of verdeelt over de bedrijfslocatie. Naast de bouwwerkzaamheden verzorgt Joulz ook het onderhoud en beheer van de infrastructuur en draagt Joulz de verantwoordelijkheid voor de installatie. Daarnaast zorgt Joulz voor de aanleg en het beheer van energiesystemen, zoals zonnepanelen op daken, solar carports en laadvoorzieningen.