Wat is een gesloten distributiesysteem (GDS)?

Wat is een gesloten distributiesysteem (GDS)?

Een GDS is een privaat netwerk van elektricitetskabels of gasleidingen, beheerd door een bedrijf of industriële faciliteit. Dit net in eigen beheer biedt volledige controle over energieopwekking, -opslag en -distributie, in tegenstelling tot het landelijke stroomnet. Voor een GDS is goedkeuring nodig van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Basisvoorwaarden zijn:

  • Geografisch afgebakend gebied
  • Maximaal 500 afnemers
  • Geen huishoudens aangesloten
  • Gebruik voor geïntegreerde bedrijfsprocessen of bedrijven binnen dezelfde holding
Voordelen van een GDS

Voordelen van een GDS

Een Gesloten Distributiesysteem (GDS) biedt bedrijven een innovatieve manier om hun energiebeheer te optimaliseren. Voordelen van een GDS zijn:

  • Volledige controle: Met een GDS heb je controle over je energieopwekking, -opslag en -distributie. Je kunt je energievoorzieningen regelen onafhankelijk van externe netbeheerders.
  • Efficientie: Een GDS stelt de gebruikers in staat om de beschikbare capacieit efficient te benutten en congestie te voorkomen, gebruikmaken van extra transformatoren, energieopwek- en opslag of slimme technologien voor voor de sturing van energiestromen
Uitdagingen van een GDS

Uitdagingen van een GDS

Hoewel een Gesloten Distributiesysteem (GDS) veel voordelen biedt, zijn er ook uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Complexe Regelgeving: Het opzetten van een GDS vereist naleving van strikte regelgeving en goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit kan leiden tot extra juridische en administratieve lasten.
  • Financiële Investeringen De aanleg en het onderhoud van een GDS vragen om aanzienlijke financiële investeringen. Dit omvat kosten voor infrastructuur, technologie en mogelijke upgrades om de capaciteit te vergroten.
  • Technische expertise: Het beheer van een GDS vereist gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Dit omvat het integreren van diverse energiebronnen en het gebruik van slimme grid-technologieën om de efficiëntie te maximaliseren.

Wij kunnen je helpen met het ontwerp, de financiering en de realisatie van een GDS. Neemt vrijblijvend contact op met een van onze experts voor meer informatie.

Neem contact op
Energie delen via een directe lijn

Energie delen via een directe lijn

Naast een GDS kun je energie delen via een directe lijn. Dit betekent dat je eigen opgewekte energie rechtstreeks via eigen kabels naar één of meerdere gebruikers gaat. Na melding bij de ACM mag je deze lijn zelf beheren. Er zijn twee soorten directe lijnen:

  1. Zonder aansluiting op het openbare net: Verbindt een geïsoleerde productie-installatie met een geïsoleerde verbruiker.
  2. Met één aansluiting op het openbare net: Verbindt één productie-installatie met meerdere zakelijke verbruikers, waarbij één installatie is aangesloten op het openbare net.
Joulz: Jouw partner in de energietransitie

Joulz: Jouw partner in de energietransitie

Joulz biedt volledige ondersteuning bij een GDS, van advies en ontwerp tot onderhoud en beheer. Met onze expertise zorgen we voor een efficiënte energie-infrastructuur, zodat jij je kunt richten op de groei van je bedrijf.

Neem contact op