Congestieproblemen oplossen met een Virtual Power Grid

Congestieproblemen oplossen met een Virtual Power Grid

Als ondernemer heb je de ambitie om te verduurzamen, maar je stuit op de beperkingen van het elektriciteitsnet. Steeds vaker moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen, omdat er geen ruimte op het net is voor alle stroom. Sorry, je krijgt geen stroom geleverd op deze locatie. Of sorry, je kunt geen zelfopgewekte zonnestroom terugleveren. Maar wat nu, wanneer de netbeheerder je zegt dat je de komende jaren geen stroom geleverd krijgt. En jij kunt niet wachten totdat het energienet in jouw gebied toekomstproof is gemaakt? Gelukkig hebben wij een oplossing waarmee je de congestieproblematiek omzeilt en toch kunt verduurzamen: ga off-grid: richt je energievoorziening zo veel mogelijk onafhankelijk in van het net en wordt (deels) zelfvoorzienend.

Persoonlijk contact
Een duurzame toekomst zonder congestieproblemen

Een duurzame toekomst zonder congestieproblemen

Met een Virtual Power Grid heeft jouw locatie een eigen decentrale energievoorziening. Hét antwoord op congestie-problemen. En op de wens om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen: een duidelijke energievraag, lokale opwek van energie, onderdelen die flexibiliteit bieden (batterijen en stuurbaar vermogen zoals laadpalen), onderdelen die stabiliteit bieden (zoals aggregaten) en misschien wel het belangrijkste onderdeel: het energiemanagement. Hiermee kun je de vraag naar en het aanbod van energie balanceren. Je leest meer over congestie en een Virtual Power Grid in onze Whitepaper.

 
Download Whitepaper
Energieopslag: gebruik je opgewekte energie wanneer jij het nodig hebt

Energieopslag: gebruik je opgewekte energie wanneer jij het nodig hebt

Ook de opslag van energie speelt een belangrijke rol. Het geeft je flexibiliteit. Wat doe je met een overschot aan zonnestroom? Geef je die terug aan het net? Gebruik je die om je pand te verwarmen? Of om elektrische auto’s op te laden? De keuze is aan jou, je kunt de energie die je opwekt gebruiken wanneer en waarvoor jij wilt.

Energieopslag kun je inzetten voor verschillende toepassingen:

  • Time shifting: je kunt de opgewekte energie op een later moment gebruiken.
  • Peak shaving: je kunt gebruikspieken afvlakken, waardoor je geen onnodige grote aansluiting nodig hebt.
  • Noodstroom: je kunt je batterij gebruiken als noodstroomvoorziening.
  • Financieel: je kunt handelen in het overschot aan opgewekte energie.
  • Congestie: in sommige gevallen krijg je sneller een netaansluiting, omdat je kunt ‘peak shaven’
Offerte aanvragen
Virtual Power Grid: een combinatie van technieken

Virtual Power Grid: een combinatie van technieken

In een Virtual Power Grid zijn technieken voor opwek, opslag en energiemanagement slim aan elkaar gekoppeld. De gebruikte technieken verschillen per situatie en per klant. Wil je een Virtual Power Grid laten aanleggen? Dan is dat dus altijd maatwerk. Een belangrijk uitgangspunt is of je wel of geen levering van stroom hebt van het net. Is er levering, dan kun je met dit systeem jouw zelfconsumptie optimaliseren. Is er geen, of beperkte, levering van stroom? Dan kun je volledig off-grid draaien en is het zaak om goede fallback-opties in te bouwen die de betrouwbaarheid van jouw energievoorziening garanderen.

Advies aanvragen