Energievraag en -aanbod komen dichter bij elkaar

Onze energievoorziening is door de jaren heen enorm veranderd. Waar we altijd op een 99,99% betrouwbaar net kunnen rekenen, wekken we steeds meer zelf stroom op. Stroom vanuit duurzame bronnen zoals zon en wind. Maar het waait niet altijd even hard. En ook op een zonnige dag zit er weleens een wolk voor de zon. Het is dus lastig om met je eigen energiebronnen die 99,99% betrouwbaarheid te halen. En dat is best vervelend want jij hebt voor jouw organisatie wel 100% energie nodig. Energieopslag kan je daarbij helpen. Joulz helpt je graag om de gelijktijdigheid van jouw energievraag en -aanbod dichter bij elkaar te brengen.

Sla je energie op en bespaar met time shifting

Soms heb je veel energie over en wil je die energie op een ander moment gebruiken. Zo kun je de zonne-energie die je overdag hebt opgewekt, ’s nachts gebruiken om bijvoorbeeld je auto’s of heftrucks op te laden. Wel zo duurzaam! Dit noemen we ook wel time-shifting. Het inzetten van een batterij voor time shifting wordt nóg belangrijker wanneer je jouw zonne-energie niet mag terugleveren op het net. Omdat er transportschaarste (congestie) is. En wat doe je dan?

Peakshaving en energieopslag: zo ga je niet over je piek heen

Wanneer je een hoge piek in je verbruik hebt, kan het ook interessant zijn om energieopslag toe te passen. Want als je die gebruikspiek kan afvlakken, kun je kosten besparen. Dit noemen we peak-shaving. Deze situatie doet zich voor wanneer grote energievragers, bijvoorbeeld snelladers voor elektrische auto’s, een grote piek maken boven op je normale energiegebruik. Dit is vooral vervelend wanneer je tegen de maximale capaciteit van je aansluiting aanzit. Wanneer je een batterij gebruikt kun je de pieken afvlakken en zo een investering in een netverzwaring voorkomen.

De voordelen van energieopslag op een rij

Naast de oplossing voor pieken in vraag of aanbod zijn er nog meer voordelen van het gebruiken van energieopslag. We zetten ze voor je op een rij:

  • Je kunt de door jou opgewekte energie on demand gebruiken met timeshifting
  • Je blijft binnen de maximale aansluiting met Peak shaving
  • Je kunt de energieopslag gebruiken als noodvoorziening, voor het geval er een storing is
  • Je kunt energie op het juiste (financiële) moment inkopen en verkopen
  • Je kunt jouw energieopslag, tegen een vergoeding, beschikbaar stellen voor stabilisatie van het net.

Lees op deze pagina meer over de maatwerk oplossingen voor jouw energie vraagstuk. Joulz zet je AAN tot nieuwe energie.