Deze wijzigingen zijn bedoeld om de bestaande netcapaciteit efficiënter te benutten en ongebruikte capaciteit beschikbaar te maken voor nieuwe aanvragen. Deze maatregelen zullen alleen toegepast worden in gebieden waar netcongestie problemen aan de orde zijn. Dit is besloten na aanvraag van Netbeheer Nederland om een codewijziging.

Variabel recht op transportcapaciteit

Afspraken over de transportrechten worden vastgelegd in een aansluit- en transportovereenkomst (ATO’s). De nieuwe alternatieve transportrechten, of non-firm ATO’s, betreft contractvormen waarbij transportrechten tijdsgebonden zijn, de gecontracteerde netcapaciteit op bepaalde tijdstippen niet volledig kan worden ingezet, of waarbij alleen gebruik kan worden gemaakt van het net indien er voldoende capaciteit beschikbaar is.

UIOLI en GOTORK

Naast de bovenstaande maatregelen overweegt de ACM het ‘use it or lose it’-principe (UIOLI), waarbij de gecontracteerde transportcapaciteit van een bedrijf kan worden verlaagd als deze gedurende langere tijd niet volledig wordt benut. Een andere benaming hiervoor is ‘Gebruik op tijd of raak het kwijt’, oftewel GOTORK. Hierbij is een termijn van twee jaar voorgesteld, om te bepalen of de capaciteit van het gecontracteerde vermogen daadwerkelijk nodig is.

Hoe nu verder?

Bij Joulz zien we de meerwaarde van deze concepten in voor het efficiënter benutten van het elektriciteitsnet. Door alternatieve transportrechten te introduceren komt er meer ruimte in de afspraken tussen klant en netbeheerder, om toch aan stroomvraag te voldoen ondanks de netcongestie. Onze oplossingen voor Virtual Power Plant en Energy hubs zijn voorbeelden waar al gebruik is gemaakt van voorlopers op deze regeling.

Netcongestie oplossingen

Als toonaangevende speler in de energiemarkt zijn we enthousiast over innovaties om netcongestie op te lossen. Samen met onze partners en klanten streven we naar een duurzaam en veerkrachtig energienetwerk dat klaar is voor de toekomst. Omdat het elektriciteitsnet op veel plekken in Nederland vol begint te raken, kunnen meer en meer bedrijven geen aansluiting krijgen. Joulz denkt hierin met je mee en biedt verschillende oplossingen voor congestie problematiek. 

Wil jij meer weten over UIOLI of GOTORK? Of wil je minder afhankelijk worden van je netbeheerder? Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.