Op het Schiphol Trade Park hebben vijftien bedrijven een uniek energiecollectief opgezet om het groeiende probleem van netcongestie aan te pakken. Deze aanpak houdt in dat deze bedrijven de beschikbare netcapaciteit delen. Dit vermindert de belasting op het elektriciteitsnet en creëert een duurzaam energiesysteem.

Energiecollectief vermindert belasting op elektriciteitsnet

Het energiecollectief heeft potentieel om tot wel 90% van de totale stroomvraag van de bedrijven te dekken. Tijdens piekmomenten wordt de netcapaciteit aangevuld met duurzame bronnen zoals zonne-energie uit batterijen, en als het echt niet anders kan met aardgasgeneratoren. Dankzij de samenwerking is het aardgasgebruik drastisch verminderd – met wel 60 tot 90%, merkt Castro op. De technologie achter dit initiatief is het energiemanagementsysteem van Spectral Energy, dat gebruik maakt van realtime-informatie en weersvoorspellingen om duurzame energieprioriteit te geven.

Samenwerking leidt tot Duurzaam Energiecollectief

Terwijl dit het eerste voorbeeld is van bedrijven die netaansluitingen delen, wijst Castro op de bredere toepasbaarheid van dit model in de toekomst. De gezamenlijke inspanningen van deze bedrijven dienen als inspiratie voor hoe vernieuwing en samenwerking kunnen leiden tot duurzame oplossingen voor groeiende energie-uitdagingen. "Deze aanpak zal waarschijnlijk niet de laatste zijn, gezien de toenemende problemen op het elektriciteitsnet in Nederland", voorspelt Castro.

Het energiecollectief op Schiphol Trade Park is een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking en innovatie kunnen leiden tot duurzame oplossingen voor groeiende energie-uitdagingen.