De nieuwe Energiewet is tot stand gekomen dankzij bijdragen van vele partijen binnen en buiten de energiesector. Daarbij is rekening gehouden met de bestaande EU-wetgeving en de afspraken in het Klimaatakkoord. Nu het wetsvoorstel uitvoerig is behandeld in de Tweede Kamer, zal de wet worden beoordeeld door de Eerste Kamer.
Minister Jetten (Klimaat en Energie) benadrukt de noodzaak van deze wet: “Onze energievoorziening is niet meer te vergelijken met die van 20 jaar geleden, maar veel regelgeving stamt nog wel uit die tijd. Met de nieuwe Energiewet maken we een enorme moderniseringsslag en zorgen we dat regelgeving de energietransitie ondersteunt, in plaats van deze in de weg zit.”
De nieuwe Energiewet vervangt de verouderde Gaswet en Elektriciteitswet uit 1998. De bestaande regels worden verfijnd en onnodige verschillen tussen gas- en elektriciteitsregels weggenomen. De nieuwe wet vormt de juridische basis voor de overgang naar een klimaatneutrale samenleving, met meer duurzame en decentrale energieproductie, opslag en flexibiliteit.
De nieuwe Energiewet biedt oplossingen voor het volle stroomnet door slimmer en flexibeler gebruik van de beschikbare capaciteit mogelijk te maken. Er komen meer mogelijkheden voor het delen van een bestaande aansluiting, ook wel cable pooling genoemd. Met het wetsvoorstel krijgen ook lokale samenwerkingen (energiegemeenschappen) een rol in de energiemarkt en worden leden in staat gesteld om decentraal geproduceerde elektriciteit te verkopen en leveren.
Met de brede steun voor deze nieuwe Energiewet zet Nederland een belangrijke stap richting een duurzame en flexibele energievoorziening.