Subsidies voor laadpalen. Hoe zit dat?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrisch rijden. Ook medewerkers, klanten en bezoekers van jouw bedrijf. Hoe fijn is het als je hen daarin kunt faciliteren met een laadoplossing op de zaak? Alleen, dat is een behoorlijke investering. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal. We zetten deze fiscale voordelen voor je op een rij:

  1. Milieu-Investeringsaftrek (MIA)
  2. Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

Als je een zakelijke laadpaal koopt, maak je aanspraak op de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Met de MIA kun je in 2022 tot 45% van het investeringsbedrag van je zakelijke laadpaal in mindering brengen. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Onder het investeringsbedrag vallen vaak ook de installatiekosten van de laadpaal. Klinkt goed, toch?

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Nog een subsidie voor zakelijke laadpalen: de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met de VAMIL mag je tot 75% van de investering in zakelijke laadpalen afschrijven. Op een moment dat je zelf bepaalt. Een groot deel van de investering hoef je dus niet gespreid af te schrijven. Hierdoor kun je jouw fiscale winst flink drukken en betaal je automatisch minder belasting. 

Combineren loont

De MIA en de VAMIL zijn twee verschillende subsidies voor zakelijke laadpalen. Maar je mág ze combineren. Dit is slim, want die combinatie zorgt voor een liquiditeits- en rentevoordeel. Beide regelingen maken gebruik van de Milieulijst. Op deze lijst staan alle middelen die in aanmerking komen voor MIA en/of VAMIL.

Subsidie zakelijke laadpaal: de voorwaarden

Wil je een zakelijke laadpaal aanschaffen? En hiervoor gebruikmaken van de MIA en/of VAMIL? Dan moet je als ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste op een rij:

●             Je bent ondernemer in Nederland.
●             Je laadoplossing staat op de Milieulijst.
●             De laadoplossing moet ‘slim’ zijn.
●             De laadpalen zijn nieuw (en dus niet eerder gebruikt).
●             Je investering is minimaal € 2.500,-.
●             Je vraagt de subsidies aan binnen 3 maanden na aanschaf van de laadpalen.

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) lees je alle specifieke voorwaarden. Ook vind je hier een overzicht van de kosten die in aanmerking komen voor subsidie. Benieuwd welke regeling het beste bij jou past? Bespreek de mogelijkheden met je belastingadviseur.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Er is nóg een subsidie voor de aanschaf van een zakelijke laadpaal. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeer je meer dan € 2.401 in een laadoplossing? Dan zorgt de KIA voor een extra fiscale afschrijving van 28% in het jaar dat je de zakelijke laadpaal of laadpalen kocht. Stel dat je een laadpaal aanschaft voor € 5.000,-, dan kan je voordeel oplopen tot € 1.400,-. Mooi meegenomen. En nog mooier is: je mag de KIA naast de andere subsidies gebruiken.

Hoeveel levert het je op?

Een voorbeeld: je investeert € 40.000,- in zakelijke laadpalen en maakt alleen gebruik van de MIA. Dat levert je al veel voordeel op:

Investering

€ 40.000,-

45% investeringsaftrek met de MIA

€ 18.000,-

25% (je winstbelasting) van €18.000,-

Brengt je totale fiscale voordeel op

 

€ 4.500,-

Lokale subsidies voor laadpalen

Vaak zijn er ook nog lokale subsidies voor laadpalen bij je bedrijf. Bovenop de fiscale voordelen. Je gemeente of provincie weet hier meer over. De subsidies voor laadpalen in een aantal gemeenten staan op Nederland Elektrisch. De moeite waard om je in te verdiepen!

Dubbel voordelig

Naast deze verschillende subsidies kun je jouw zakelijke laadpalen ook nog terugverdienen. Verrekenen, noemen we dat ook wel. Stel je eigen tarief in, laat mensen laden bij jouw zakelijke laadpalen en binnen gemiddeld drie jaar heb je de kosten eruit. Dubbel voordelig dus. Wil je een laadoplossing aanschaffen? Vraag gerust naar de mogelijkheden.