De energiemarkt is een complex samenspel van verschillende marktpartijen. Als ondernemer heb je te maken met de netbeheerder die zorgt voor de aansluiting, een leverancier voor elektriciteit en gas, en partijen die infrastructuur aanbieden: een meetbedrijf voor het meten van het energieverbruik, een infrabedrijf voor het aansluiten van een middenspanningsinstallatie. En voor het verduurzamen is daar nog de leverancier van bijvoorbeeld de zonnestroom-installatie en laadvoorzieningen bijgekomen. Joulz is een goed voorbeeld van een aanbieder van integrale energie-infrastructuur die hulp biedt aan ondernemers die tegen netcongestie problemen aanlopen.
“Het energienet zoals we dat in Nederland gewend zijn, is één van de betrouwbaarste ter wereld. Dit is ooit aangelegd op basis van voorspellingen van het toekomstig energieverbruik in het traditionele energielandschap. Maar door de energietransitie verandert het traditionele energielandschap snel. Dat stelt ondernemers voor een grote uitdaging. Kan ik een aansluiting krijgen? Biedt mijn aansluiting voldoende capaciteit voor mijn energievraag? Kan ik mijn duurzame energie terugleveren? Of moet ik mijn opgewekte energie opslaan? De eenvoudige vraag naar een aansluiting verandert in een vraag naar een integrale oplossing." - Jan Verheij, directeur Joulz.
Als ondernemer kun je lokaal energie opwekken, gebruiken en delen met dezelfde leverbetrouwbaarheid als het centrale energienet. Hoewel het in basis dus nog steeds betekent dat je energie afneemt wanneer jij het nodig hebt, ziet het er op technisch gebied heel anders uit. Daar vertellen Bart Blokland (SADC), Sander Mertens (Kenniscentrum Mission Zero) en Sanne Castro (Joulz) je meer over. In het webinar onder de titel lokaal energie delen: cruciaal voor de energietransitie werd er uitgebreid ingegaan op de aandachtspunten voor lokaal energie delen, voor wie dit interessant en relevant kan zijn en hoe je zo'n project aanpakt.