DC-laders leveren gelijkstroom direct aan de accu van het voertuig en hebben een veel hoger vermogen dan AC-laders, variërend van 20 kW tot 350 kW of zelfs meer. Dit maakt ze geschikt voor locaties waar voertuigen snel moeten worden opgeladen, zoals logistieke hubs of plekken waar de doorlooptijd kort is. En voor grotere voertuigen zoals bestelwagens en trucks.
Vereisten voor SPRILA: Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet het DC-laadstation een vermogen hebben van minimaal 20 kW en minstens één laadpunt omvatten. Ook deze infrastructuur moet zich op privéterrein bevinden en mag niet de hele dag openbaar toegankelijk zijn.
AC-laders, ook wel bekend als wisselstroomladers, zijn de laadpalen die je veel in woonwijken ziet. Ze leveren meestal een vermogen van 11 kW tot 22 kW, afhankelijk van de aansluiting en de mogelijkheden van het voertuig. AC-laders zijn ideaal voor bedrijven waar voertuigen langere tijd geparkeerd staan, zoals op kantoorlocaties of evenementenlocaties.
Vereisten voor SPRILA: Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet de infrastructuur bestaan uit minimaal vier AC-laadpunten met een vermogen van ten minste 11 kW per punt. Daarnaast moet de laadinfrastructuur op privéterrein staan en niet de gehele dag openbaar toegankelijk zijn.