De netbeheerders werken hard aan het verzwaren en verslimmen van het Nederlandse elektriciteitsnet. Informatie over verzwaringen en wachtlijsten wordt transparanter. En tegelijk wordt er gewerkt aan de groeps- en flexcontracten. Onderstaand vind je meer de informatie van netbeheerders over de stand van zaken als het gaat om netcongestie knelpunten en oplossingen die netbeheerders kunnen bieden. Als grootverbruiker kun je ook al veel zelf doen aan netcongestieoplossingen achter de meter. Je hoeft dus niet altijd te wachten op de verzwaring van het net bij jou in de buurt. Samen bouwen we aan een duurzaam decentraal net.
Netbeheer Nederland publiceert namens alle netbeheerders de capaciteitskaart van Nederland, ook wel de netcongestie kaart genoemd. Op de kaart kun je zien wat de stand van zake is voor afname, voor invoeding en voor congestiemanagement bij Tennet, Coteq, Enexis, Liander, Rendo, Stedin en Westland Infra. Ondanks de wachtlijsten raden we bedrijven en organisaties met behoefte aan een nieuwe of grotere grootverbruikaansluiting aan om zich aan te melden voor (extra) vermogen op de wachtlijst. Zodra er capaciteit beschikbaar is, wordt deze op volgorde van de wachtlijst toegewezen. Voor die tijd kan je zoveel mogelijk doen in gedrag, sturing en optimalisatie van vermogen achter de meter en in samenwerking in een collectief. Op deze website worden resultaten van congestie onderzoek gepubliceerd.
Op de website van regionale netbeheerder Stedin (met name de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland en Zeeland) staat het aantal klanten én het totaal vermogen (in MW) dat per station op de wachtlijst staat. Per provincie is informatie te vinden op deze pagina. Ook kun je je aanmelden voor de nieuwbsrief over netcapaciteit. Grootverbruikers in Stedin-gebied die tijdelijk flexibiliteit kunnen bieden door het net op piekmomenten te ontlasten tegen een financiële vergoeding, kunnen zich melden via de website van Stedin.
Op de website van regionale netbeheerder Liander (met name Amsterdam, Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland). Op de website is per regio een overzicht te vinden van knelpunten en oplossingen op deze pagina. Grootverbruikers in Liander-gebied met de mogelijkheid om flexibel vermogen te bieden tegen een financiële vergoeding kunnen zich melden via de website van Liander.
Op de website van regionale netbeheerder Enexis vind je per regio de lopende en afgeronde congestie management onderzoeken op deze pagina. Grootverbruikers in Enexis-gebied met de mogelijkheid om flexibel vermogen te bieden tegen een financiële vergoeding kunnen zich bij interesse melden via de website.
De regionale netbeheerder Westland Infra communiceert op hun website de ontwikkelingen rondom netcongestie in hun regio. Ook kan hier gekeken worden welke maatregelen van kracht zijn op basis van de EAN code. Informatie rondom netcongestie in deze regio is vind je hier.
Landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet publiceert het resultaat van de onderzoeken congestiemanagement per regio op de website. Ook kun je je aanmelden op de nieuwsbrief van Tennet om op de hoogte te blijven van de laatste stand van zaken.
Netcongestie kan vervelende gevolgen hebben. Gelukkig heeft Joulz voor de meeste situaties een oplossing, van slim energiemanagement tot opwekking en opslag. We onderscheiden 3 soorten oplossingen.