Waarom alternatieve transportrechten?

Afspraken over de transportrechten worden vastgelegd in een aansluit- en transportovereenkomst (ATO’s). De nieuwe alternatieve transportrechten, of non-firm ATO’s, stimuleren bedrijven om flexibeler met hun energieverbruik om te gaan. Met deze contractvormen wordt congestie op het elektriciteitsnet beperkt. Aangeslotenen die gebruik maken van deze contractvormen krijgen een gereduceerd tarief voor elektriciteitstransport.

Wat houden de twee varianten in?

  1. Tijdsblokgebonden transportrechten
    Hierbij krijgt de aangeslotene recht op transportcapaciteit binnen vastgestelde tijdvensters, zoals nachtelijke uren, om congestie te vermijden.

  2. Tijdsduurgebonden transportrechten
    Biedt recht op een vast aantal uren transport per jaar, met tijdige aankondigingen voor mogelijke beperkingen. In dit voorstel wordt uitgegaan van een transportrecht gedurende 85% van de tijd, waardoor deze vorm wordt aangeduid als ATR85/15.

Wanneer kunnen we dit verwachten?

Na indiening zal ACM het voorstel beoordelen. De netbeheerders verwachten goedkeuring in het tweede kwartaal van dit jaar. Na goedkeuring zullen de nieuwe contractvormen snel geïmplementeerd worden.

Meer innovaties onderweg

Naast dit voorstel heeft de sector al plannen voor tijdsafhankelijke nettarieven en verplicht congestiemanagement voor bedrijven met een aansluiting van 1 megawatt of hoger. Verder onderzoek wordt gedaan naar groepscontracten en een standaard prijsformule voor eenvoudigere capaciteitsbeperkende contracten. Het doel van deze maatregelen is een slimmer en efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet.

Netcongestie oplossingen

Als toonaangevende speler in de energiemarkt volgen we deze ontwikkelingen op de voet en helpen we je graag op weg naar een duurzame toekomst. Het steeds voller wordende elektriciteitsnet is daarbij voor veel bedrijven een probleem, aangezien beperkingen in transportcapaciteit de groei van bedrijven in de weg kan staan. We denken hierin met je mee en bieden verschillende oplossingen voor congestie problematiek. 

Wil jij meer weten over netcongestie oplossingen? Of wil je minder afhankelijk worden van je netbeheerder? Neem contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.