Netcongestie tegengaan met energieopslag

Netcongestie tegengaan met energieopslag

Steeds meer bedrijven en consumenten wekken duurzame energie op met zonnepanelen. Meestal leveren ze het teveel aan zelf opgewekte zonne-energie - tegen een vergoeding - terug aan het elektriciteitsnet. Maar netbeheerders moeten steeds vaker ‘nee’ verkopen, omdat er te weinig ruimte is om deze groene elektriciteit op te slaan. Het net is vol. Netcongestie noemen we dat. Dit raakt niet alleen bedrijven die stroom willen terugleveren, maar ook ondernemers die stroom willen afnemen. Goed nieuws. Jij kunt deze congestieproblemen omzeilen door energieopslag.

Ik wil meer weten
Zonne-energie opslaan, hoe werkt het?

Zonne-energie opslaan, hoe werkt het?

Zonnepanelen wekken stroom op. Dat is helder. Een omvormer stuurt deze opgewekte stroom naar een apparaat die op dat moment behoefte heeft aan elektriciteit. Is er even geen stroom nodig? Dan slaat de batterij jouw opgewekte stroom op voor later gebruik. Timeshifting dus. Hiermee kun je jouw overdag opgewekte zonne-energie ‘s nachts gebruiken om bijvoorbeeld je auto’s of heftrucks op te laden. De hiervoor benodigde stroom wordt eerst uit de batterij gehaald. Pas als deze leeg is, haal je je stroom van het net. Lekker duurzaam dus!

Nog meer voordelen

Nog meer voordelen

Je zelf opgewekte zonne-energie opslaan heeft nog meer voordelen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Bespaar kosten met peak-shaving. Hiermee vlak je hoge pieken in je verbruik af door energieopslag toe te passen. 
  • Is er een storing? Dan gebruik je jouw energieopslag als noodvoorziening. 
  • Koop en verkoop energie op het juiste (financiële) moment.
  • Stel jouw energieopslag - tegen een vergoeding - beschikbaar voor stabilisatie van het net.

Meer weten over de voordelen van zonne-energie opslaan? Neem gerust contact op. 

Contact
Virtual Power Grid en Virtual Power Plant

Virtual Power Grid en Virtual Power Plant

Je eigen energievoorziening creëren voor je bedrijf? Dat doe je met een Virtual Power Grid. Dit systeem bestaat uit verschillende elementen:

  • een duidelijke energievraag
  • lokale opwek van energie
  • onderdelen die flexibiliteit bieden (zoals batterijen en laadpalen)
  • onderdelen die stabiliteit bieden (zoals aggregaten)
  • het energiemanagement

De Virtual Power Plant is een andere variant van lokale energievoorziening. Op technisch vlak lijkt de Virtual Power Plant veel op een Virtual Power Grid: energie lokaal en duurzaam opwekken, overschotten opslaan en tekorten aanvullen. Maar met een Virtual Power Plant doe je dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere ondernemers in de buurt. Meerdere bedrijven werken samen om te voorzien in de gezamenlijke elektriciteitsbehoefte. Daarvoor verenigingen ze zich in een lokale energiecoöperatie. Een fijne oplossing: lokaal waar het kan, centraal waar het moet.