Stroom terugleveren aan het net. Gaat dat vanzelf als je zonnepanelen hebt op het dak van je bedrijf of fabriek? Wordt elke overtollige kilowatt automatisch teruggeleverd? Zodat jij als ondernemer groen én sociaal bezig bent? Ja! Als je de juiste netaansluiting en energievoorziening hebt dan. Joulz legt uit hoe het terugleveren van stroom werkt.
Allereerst. De zonne-energie die jij opwekt, is bedoeld voor je bedrijf. Niet voor een huis dus, en dat maakt een groot verschil. De opwek gebruik je om al je apparatuur te laten werken. Dat vereist veel vermogen. Waarschijnlijk wel meer dan 150kW. In dat geval volstaat een standaardaansluiting van de netbeheerder niet. Je hebt een middenspanningsaansluiting nodig. Eentje die voldoende krachtig is voor het verbruik én het terugleveren van stroom.
Ten tweede. Elke middenspanningsaansluiting werkt met een transformator. Die heb je dus ook nodig bij een vermogen van meer dan 150kW. Een transformator, de naam zegt het al, transformeert spanning. Op jouw netaansluiting zit namelijk een hogere spanning dan goed is voor al je apparatuur. De spanning moet dus omlaag worden gebracht. En dat is precies wat een transformator doet. En bij het terugleveren van stroom? Dan werkt je transformator gewoon omgekeerd. Met een paar omvormers op je zonnedak kan dat prima. Handig!
Ten derde. Je kunt natuurlijk alleen stroom terugleveren die je niet zelf verbruikt. Heb je alle zonne-energie nodig? Dan zit terugleveren er niet in. Maar produceren je zonnepanelen een teveel aan energie? Dan lever je die energie terug aan het net. Met een brutoproductiemeter registreer je exact om hoeveel kilowatt het gaat. De totale hoeveelheid teruggeleverde stroom wordt jaarlijks verrekend met de geleverde stroom. Dat doet de energieleverancier voor je. Bij elke kilowatt stroom die je teruglevert, gaat je energierekening dus omlaag.
Netaansluiting, transformator, omvormers, brutoproductiemeter. Duizelt het je al? Wil je gewoon lekker groen ondernemen zonder hierover na te denken? Ga dan eens met Joulz zitten. Als expert in middenspanningsinstallatie regelen wij het terugleveren van stroom voor je. De ontwerpkant. De technische kant. De beheerkant. Maar ook het contact met de netbeheerder en de energieleverancier. Wij regelen alles voor je uit. Rekenen voor in hoeveel jaar jouw opwekinstallatie rendabel is voor je bedrijf. Want met de SDE-subsidie is dat zeker het geval. Groen ondernemen is slim ondernemen!