Wat betekent energielabel C precies?

In het Bouwbesluit 2012 is besloten dat ieder pand energielabel C of hoger moet hebben voor 2023. Voldoe je niet aan de eisen die de overheid stelt? Dan mag je het pand per 1 januari 2023 niet meer gebruiken als kantoor. Energielabel C is een tussenstap naar energieneutraal Nederland in 2025. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn er ruim 65.000 kantoren die aan de verplichting moeten voldoen. Slechts 44% van deze 65.000 kantoorpanden in Nederland voldeden op 1 januari 2022 aan energielabel C of hoger. Uit cijfers van RVO blijkt dat ruim 12% een energie label D of lager heeft en 44% nog geen label geregistreerd heeft staan. Ben jij al voorbereid op de nieuwe wet- en regelgeving?

Hoe wordt jouw kantoorpand energielabel C-proof?

Als je nog geen energielabel hebt kun je die aanvragen bij een van de 478 energieadviseurs in Nederland. Is jouw kantoorpand gelabeld met energielabel D of lager (t/m G)? Dan moet je zorgen dat het pand energiezuiniger wordt. Maar hoe doe je dat? Je begint met het inzicht krijgen in je huidig energieverbruik om dat vervolgens te analyseren. Als je weet waar je energiepieken zitten kun je daar een verbetering in aanbrengen. Als meetverantwoordelijke meten wij jouw energieverbruik en bieden wij je direct inzicht met de e-DataPortal. Maar met meten en inzicht alleen kom je er niet. Ook zul je jouw pand moeten verduurzamen met andere maatregelen. Denk hierbij onder andere aan zonnepanelen, laadpalen en energieopslag. Onze tip: zorg dat je een totaaloplossing kiest dat over meerdere jaren toegepast kan worden zodat je voorbereid bent op energieneutraal ondernemen!

Jouw kantoorpand verduurzamen: waar begin je?

Wij bieden je een maatwerkadvies en kijken daarbij naar jouw financiële mogelijkheden. Jij wilt natuurlijk zoveel mogelijk middelen beschikbaar houden om te investeren in je corebusiness. We helpen met subsidie aanvragen en kijken naar de financiering van de investering. Zo bieden wij bijvoorbeeld dakverhuur aan of kan je kiezen voor Energy-As-A-Service. Dan betaal je een bedrag per maand en heb je geen omkijken naar onderhoud, beheer of vervanging bij storingen. Tot slot zorgen we natuurlijk voor de realisatie van de verduurzaming.

Verduurzamen met laadpalen, hoe is jouw parkeerterrein ingericht?

Naast de maatregel dat bedrijven voor 2023 minstens over energielabel C moeten beschikken is ook besloten dat vanaf 2025 bij bestaande gebouwen met een parkeerterrein van 20 plekken of meer tenminste één oplaadpunt aanwezig moet zijn. Bij nieuwbouw geldt zelfs dat er minimaal één laadpunt per 10 parkeerplaatsen moet zijn. Is jouw parkeerplaats klaar voor de toekomst? Wij helpen je graag met een advies op maat.

Voldoe je al aan energielabel C? Denk dan eens hier aan!

Als je pand voldoet aan energielabel C is het verstandig om na te denken over verdere verduurzaming van je pand. Verduurzamen levert je namelijk meerdere voordelen op; zo bespaar je op energiekosten, is het goed voor je imago, heb je recht op bepaalde subsidies en ben je klaar voor een energie neutrale toekomst!

Hulp nodig bij het verduurzamen van jouw kantoorpand?

Neem contact op