Een meetbedrijf is je meetverantwoordelijke

Als je een klein bedrijf hebt, ben je waarschijnlijk kleinverbruiker van gas en elektriciteit.

In dat geval zorgt je energieleverancier voor het meten van jouw energieverbruik. Wanneer je een grootverbruiker bent? Als je:

  • een gasaansluiting met een capaciteit groter dan 40 m3/uur hebt
  • een G25 hebt
  • en/of een elektriciteitsaansluiting hebt met een aansluitwaarde groter dan 3 x 80 ampère

 

Als grootverbruiker ben je zelf verantwoordelijk voor het meten van je energieverbruik. Dat betekent niet dat je ook echt zelf aan de slag moet. Je moet wél iemand aanwijzen als jouw meetverantwoordelijke: een erkend meetbedrijf dat het meetwerk voor je doet. Joulz is zo’n meetbedrijf grootzakelijk en dus meetverantwoordelijke. We nemen al jouw meetwerk uit handen.

Energieverbruik meten: waar begin je?

Een meetbedrijf meet dus je energieverbruik. Dat gaat niet zonder de juiste meetapparatuur. Bijvoorbeeld:

Het meten van je energieverbruik is maatwerk. Laat je daarom goed adviseren. Een betrouwbaar meetbedrijf grootzakelijk zorgt voor een persoonlijke meetinrichting met de juiste apparatuur.

Wat doet een meetverantwoordelijke?

De meetverantwoordelijke heeft de goede meters geïnstalleerd. En dan? Dan kun je rustig achteroverleunen. De meters meten je energieverbruik en/of opwek automatisch. Je meetbedrijf leest de meters op afstand voor je uit en stuurt jouw gegevens door aan de netbeheerder. Dat is fijn. Hoef je daar niet meer naar om te kijken. Natuurlijk houd jij wel de touwtjes in handen. Handig: in de e-DataPortal van Joulz staan jouw gegevens netjes weergegeven in overzichten en grafieken. Zo heb je altijd inzicht in je energieverbruik.

Rol van het meetbedrijf

De meetverantwoordelijke werkt volgens de Meetcode. Deze zijn opgesteld door de Autoriteit van Consument en Markt (ACM), de toezichthouder van de energiemarkt. Er staan strenge voorschriften in voor het verzamelen van de meetgegevens. Het aflezen van de meter. Het valideren van gegevens. En een juiste overdracht aan de netbeheerder. Niet schrikken. Ook dit valt allemaal onder de verantwoordelijkheid van het meetbedrijf. Het enige wat jij hoeft te doen is veranderingen aan je meetapparatuur doorgeven aan de netbeheerder.

Alle taken van een meetbedrijf op een rij

Zijn we er dan? Nóg niet. Een meetbedrijf grootzakelijk is ook verantwoordelijk voor het beheren, onderhouden en controleren van jouw meetinrichting. We zetten alle taken van een meetbedrijf of meetverantwoordelijke voor je op een rij:

 

  • Adviseren over de juiste meetapparatuur
  • Meters voor gas, elektriciteit en/of zonne-energie installeren
  • De meters op afstand uitlezen
  • Je energieverbruik bijhouden
  • Je verbruiksgegevens doorgeven aan de netbeheerder
  • Beheren, onderhouden en controleren van je meetinrichting

Joulz als meetverantwoordelijke: een goede keuze

Welk meetbedrijf je kiest, bepaal je zelf. Wel belangrijk: de meetverantwoordelijke moet gecertificeerd zijn door TenneT. Dat is de coördinator voor alle netbeheerders in Nederland. Joulz is zo’n erkend en gecertificeerd meetbedrijf grootzakelijk. Kies je voor ons? Dan zit je op rozen. Want naast meetverantwoordelijke is Joulz ook jouw energiepartner. We denken met je mee. Over energiebesparingen, mogelijke subsidies en kansen. Zodat jij met de juiste meetapparatuur klaar bent voor de toekomst.

Heb jij een meetbedrijf nodig?

Vraag advies aan