Verduurzamen, wat is het?

Verduurzamen, wat is het?

Anno 2021 is verduurzamen een bekend fenomeen. Om je heen zie je steeds meer bedrijven verduurzamen. Maar wat is het nou precies? Dat leggen wij je uit! Verduurzaming is één van de onderdelen van het klimaatakkoord van Parijs. Met behulp van verduurzaming wil de overheid de Co2 uitstoot reduceren en de opwek van groene energie stimuleren. Oké tot zover de toelichting, hoe werkt dat in de praktijk?

Neem contact op

Hoe kan je verduurzamen?

Het verduurzamen van je bedrijf kan met eenvoudige stappen worden gerealiseerd. Er komen niet altijd grote investeringen bij kijken en als deze er dan toch zijn, dan kun je jouw investering binnen een bepaalde tijd terug verdienen. En heb je geen middelen om grote investeringen te doen? Dan zijn er alternatieven zoals huren.

Maar, welke mogelijkheden zijn er om jouw te verduurzaam?

  • Zonnepanelen: door het installeren van zonnepanelen wek je 100% groene stroom op. En deze bron van energie is onuitputtelijk, want als de zon schijnt wordt er groene stroom opgewekt! En heb je meer stroom opgewekt dan nodig? Je kunt stroom terug leveren aan het net. Uiteraard zijn er ook steeds vaker opties om je energie op te slaan. Dan kun je het gebruiken wanneer jij het nodig hebt. Klik hier voor de energieopslag pagina. 
  • Groene energie: overstappen op groene energie helpt om je bedrijf te verduurzamen. Groene energie is de opwek uit hernieuwbare energiebronnen. Je wekt dit dan niet zelf op, want wellicht heb jij geen plek voor zonnepanelen, maar je neemt de groene stroom dan wel af van jouw energieleverancier.
  • Energie besparen: het besparen van energie draagt bij aan een lagere energierekening. Maar het draagt ook bij aan een duurzamere wereld. En je kunt dit op verschillende manieren doen. Energiemanagement is de sleutel tot besparen! Het begint bij inzicht in je energieverbruik en zodra je zichtbaar hebt waar je kunt besparen is het tijd voor actie. Maar energiemanagement kun je ook inzetten om te beoordelen of je wel voldoende duurzame ‘middelen’ gebruikt binnen jouw bedrijf. Is alle verlichting van LED? En staat de verwarming niet onnodig aan na kantoortijd? Gaat de deur bij de ingang te pas en te onpas open waardoor je steeds warme (of koude lucht in de zomer) verliest? Wil je meer weten over de mogelijkheden van energie besparen? Klik hier!
Waarom verduurzamen?

Waarom verduurzamen?

Als je start met verduurzamen zijn er diverse voordelen voor jouw bedrijf:

  • Kostenbesparing: door zorgvuldiger gebruik van je energie met behulp van energiemanagement bespaar je kosten. Maar ook door het gebruik van zonnepanelen ben je duurzaam bezig én bespaar je aanzienlijk op jouw energierekening.
  • Groene uitstraling: starten met verduurzamen draagt ook bij aan een ‘groen’ imago. Als bedrijf laat je zien dat jij je inzet voor maatschappelijke problemen en jouw steentje bijdraagt voor een betere, duurzame wereld.

Regelgeving: je bedrijf voldoet aan de benodigde wetten en regelgeving. Voorbeeld: in 2023 moeten alle kantoor panden energielabel C of hoger hebben. Energiebesparingsmaatregelen moeten genomen worden en de overheid heeft de informatieplicht ingesteld. Meer weten? Klik hier.

Welke subsidies zijn er?

Welke subsidies zijn er?

Je weet welke opties er zijn, dus je kunt aan de slag! Maar hoe zit het met subsidies? Wij zetten ze voor je op een rijtje. De belangrijkste subsidies zijn:

  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Milieu-investeringaftrek (MIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • Subsidie duurzame energie (SDE++)

Je bedrijf klaar maken voor de toekomst? Wij helpen je graag!

Neem contact op