Energie besparen bedrijven: hoe lukt dat het best?

Het opzetten van een effectief energiemanagementsysteem is altijd maatwerk. Aansluitingen, verbruiken en infrastructuren zijn per bedrijf anders. Bovendien verschilt de informatiebehoefte, zelfs binnen dezelfde organisatie. Dus waar moet je op letten bij energie besparen voor bedrijven?

Verschillende belanghouders in één organisatie

De stakeholders in een organisatie hebben vaak verschillende doelen. De directie wil invulling geven aan de duurzaamheidsambities. Finance wil zo scherp mogelijk inkopen, budgetteren en kosten besparen. Administratie wil alle energiegerelateerde zaken actueel en op orde hebben, zodat alle berekeningen en rapportages correct zijn. En dan is er nog de Technische Dienst die inzicht wil in het energieverbruik van machines, installaties en productielijnen. Want dat verbruik zegt iets over de conditie van het machinepark. Moet er dringend onderhoud plaatsvinden? Is een onderdeel aan vervanging toe? De Technische Dienst wil dan snel en adequaat kunnen reageren. Wat voor invloed hebben al deze verschillende doelen nu als een bedrijf energie wil besparen?

Verschillende doelen, verschillende maatregelen

Komt er iemand met u praten over energiemanagement? Wees dan op uw hoede als diegene meteen een doos met meters, trafo’s en leidingen opentrekt. Effectief energiemanagement begint met een uitgebreide inventarisatie en interpretatie van doelstellingen. Wie wil wat weten en waarom? Pas als dat helemaal duidelijk is, kunt u bepalen welke besparingen nodig zijn in uw specifieke situatie. Vaak is de oplossing voor een deel technisch. U heeft energiebesparende voorzieningen nodig en wellicht kunt u uw machines en installaties monitoren en optimaliseren. Denkt u aan slimme meters die meetdata verzenden en aan portals waarop alle informatie overzichtelijk samenkomt. Daarna mag die doos met meters, trafo’s en leidingen open.

Technische én administratieve energiebesparingen

Naast een technisch deel heeft energiemanagement een administratief deel. U kunt immers pas besparende maatregelen treffen als het overzicht van uw aansluitingen en contractwaarden betrouwbaar en actueel is. Andere administratieve oplossingen zijn bijvoorbeeld: facturen van netbeheerders en energieleveranciers controleren, kosten doorbelasten op basis van echt verbruik en uw energieverbruik vergelijken met dat van vergelijkbare ondernemingen. Joulz verschaft u hiervoor uitgebreide en heldere verbruiksrapportages en benchmarks. Wij letten op 170 besparende componenten, waaronder de factuur, de aansluitingen, het transport en de belasting. Dus wilt u energie besparen, bedrijven? Met Joulz als energiepartner is succes verzekerd.

Integraal energiemanagement van Joulz

Vaak kijken bedrijven alleen naar de administratieve óf technische kant van energiebesparing. Terwijl de grootste winst juist ligt bij integraal energiemanagement, waarbij de administratieve en technische onderdelen met elkaar verbonden zijn. Stel, u neemt uw energiecontracten onder de loep. Met quick wins aan de administratieve kant bespaart u op korte termijn aardig wat energie en kosten. Toch is dit maar 5 tot 10% van wat u daadwerkelijk kunt besparen met administratief energiemanagement. Bent u uit op duurzame winst voor de lange termijn? Dan heeft het nut om technisch én administratief huis te houden. Integraal energiemanagement van Joulz is afgestemd op de informatiebehoefte van alle betrokken partijen en op alle energiestromen van uw bedrijf. Wilt u weten wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen? Onze adviseurs staan u graag te woord.