Verschillende stakeholders binnen één organisatie hebben vaak diverse doelen. De directie wil invulling geven aan de duurzaamheidsambities. Finance wil zo scherp mogelijk inkopen, budgetteren en kosten besparen. Administratie wil alle energiegerelateerde zaken actueel en op orde hebben, zodat alle berekeningen en rapportages correct zijn. En dan is er nog de Technische Dienst die inzicht wil in het energieverbruik van machines, installaties en productielijnen. Want dat verbruik zegt iets over de conditie van het machinepark. Moet er dringend onderhoud plaatsvinden? Is een onderdeel aan vervanging toe? De Technische Dienst wil dan snel en adequaat kunnen reageren. Wat voor invloed hebben al deze verschillende doelen nu als je als bedrijf energie wil besparen?
Heb je een gesprek over energiemanagement? Wees voorbereid dat het gaat over meters, transformatoren en aansluitingen. Maar wij vinden het belangrijker dat je eerst start met iets anders. Effectief energiemanagement begint met een uitgebreide inventarisatie en interpretatie van je doelstellingen. Wie wil wat weten en waarom? Pas als dat helemaal duidelijk is, kun je bepalen welke besparingen nodig zijn voor jouw specifieke situatie. Vaak is de oplossing voor een deel technisch. Je hebt energiebesparende voorzieningen nodig en wellicht kun je wel jouw machines en installaties monitoren en optimaliseren. Denk aan slimme meters die meetdata verzenden en aan online portals waarop alle informatie overzichtelijk samenkomt.
Naast een technisch deel heeft energiemanagement een groot administratief deel. Je kan immers pas besparende maatregelen treffen als het overzicht van al jouw aansluitingen en contractwaarden betrouwbaar en actueel is. Andere administratieve oplossingen zijn bijvoorbeeld: het controleren van facturen van netbeheerders en energieleveranciers, energiekosten doorbelasten op basis van werkelijk verbruik én je energieverbruik vergelijken met dat van vergelijkbare ondernemingen. Wil je hier hulp bij hebben? Geen nood, wij staan voor je klaar. Wij letten op 170 besparende componenten, waaronder de factuur, je aansluitingen, de transportkosten en de energiebelasting. Dus wil je energie besparen als bedrijf? Wacht dan niet langer. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt.
Bedrijven kijken vaak naar de administratieve óf technische kant van energiebesparing. Terwijl de grootste winst juist ligt bij het integraal energiemanagement. Dan zijn de de administratieve en technische onderdelen met elkaar verbonden. Stel, je neemt al je energiecontracten onder de loep. Met quick wins aan de administratieve kant bespaar je op korte termijn aardig wat energie en kosten. Toch is dit maar 5 tot 10% van wat je daadwerkelijk kunt besparen met administratief energiemanagement. Wil je een duurzame winst op de lange termijn? Dan heeft het nut om technisch én administratief aan de slag te gaan. Integraal energiemanagement is afgestemd op de informatiebehoefte van alle betrokken partijen en op alle energiestromen van je bedrijf. Wil je weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? We helpen je graag.