Dat is bijvoorbeeld handig als jij jouw huurders wilt laten betalen voor het werkelijke energieverbruik. Dus geen gedoe meer met schattingen of berekeningen op basis van vierkante meters. 

Tussenmeters inzetten voor service en onderhoud

Veel zakelijke energiegebruikers passen tussenmeters toe om energiekosten te kunnen doorbelasten aan onderhuurders of bedrijfsonderdelen. Andere plaatsen tussenmeters om een meer gedetailleerd inzicht te krijgen in hun stroomverbruik. Maar wist je dat slim geplaatste tussenmeters ook belangrijke data kunnen genereren voor service en onderhoud?

Stroomverbruik als graadmeter

Het elektriciteitsverbruik van je apparaten, installaties of productielijnen is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid ervan. Draait alles soepel en probleemloos, dan hoort daar een bepaald ‘normaal’ elektriciteitsverbruik bij. Afwijkingen daarvan verraden iets over de conditie. Als een machine steeds meer stroom gaat verbruiken, is het misschien tijd voor een onderhoudsbeurt. Mogelijk moet er een onderdeel worden vervangen. Als we weten waar zich een afwijking voordoet, kunnen we gericht maatregelen nemen, al dan niet preventief. En dat doen we dus met die tussenmeter.

Tussenmeters als sensoren

Voor dit soort monitorende toepassingen, zijn er speciale (din-rail) tussenmeters, die op verschillende plaatsen kunnen worden aangesloten. Aan de voorkant van je productielijn, maar ook bij specifieke onderdelen binnen de productie. Zodat je tijdig weet wat je te doen staat. Een relatief kleine investering die aanzienlijke schade als gevolg van vastlopende machines en stagnerende productie kan voorkomen.